MILICIONAR NA USLUZI SVAKOME I ZA - SVE: Prestonički odbornici danas usvajaju odluku kojom se konačno jasno definišu nadležnosti komunalaca

S. V.

28. 09. 2022. u 09:20

KAKO Beograđani više ne bi imali glavobolje dok utvrde da li da bačeno đubre oko zgrade ili čopor pasa koje komšija drži na terasi prijave gradskoj inspekciji ili komunalnoj miliciji, dok njihove primedbe "šetaju" od kancelarije do kancelarije a problem se ne rešava, ubuduće će to moći da prijave čim sretnu komunalnog milicionara.

МИЛИЦИОНАР НА УСЛУЗИ СВАКОМЕ  И ЗА - СВЕ: Престонички одборници данас усвајају одлуку којом се коначно јасно дефинишу надлежности комуналаца

Foto P. Milošević

Osim novog sekretarijata, u kojem će biti objedinjeni poslovi inspekcije i komunalaca, beogradski odbornici danas će glasati i za nova zaduženja milicionara.

Nedovoljno definisan spisak nadležnosti, selektivno reagovanje na prijave i neusaglašenost među srodnim sekretarijatima rezultovalo je time da je Komunalna milicija, kako je nedavno rekao gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, postala "država u državi i sve ono što nije smela da bude".

- Komunalna milicija bila je sistem za sebe, država u državi, imali su svoje prijave te se nije znalo ko ih zove, prijavljuje - rekao je Šapić.

- Komunalni milicionar treba da bude prijatelj, zaštitnik, nadzornik, komšija, neko ko će biti na usluzi Beograđanima. On to danas nije i nije već dugo. Taj sistem ćemo da rasturimo.

U Izmenama i dopunama odluke o njihovom radu detaljno je, od situacije do situacije, navedeno kada sve milicionari treba da reaguju. Od sprečavanja nepropisnog parkiranja i zauzimanja mesta za automobile, kažnjavanja divljih prodavaca na trotoarima, prljanja fasada, buke, izlivanja septičkih jama, uklanjanja otpada koji je pretnja po zdravlje ljudi, kontrole načina držanja i izvođenja kućnih ljubimaca i ostavljanje životinja bez nadzora na terasi i javnoj površini, održavanja reda na vodama, provera da li putnici u javnom prevozu imaju kartu, nadzora nad postavljanjem tezgi ili balon hale...

Novost je da će ih biti više na ulicama, u patrolama, te da će u naseljima imati svoje štabove, kako bi u svakom trenutku bili na raspolaganju sugrađanima.

- Građani svoje prijave mogu upućivati neposrednim usmenim obraćanjem komunalnim milicionarima na ulici i drugim javnim mestima, prijavom na određenim punktovima dežurnom milicionaru, kao i pisanim i elektronskim putem - piše u odluci.

- Pružanje pomoći građanima u davanju informacija i usmeravanja ka nadležnim institucijama, komunalni milicionari će obavljati tako što će sve takve prijave prosleđivati osnovnoj unutrašnjoj jedinici nadležnoj za komunikaciju sa građanima, odakle su dužni da o preduzetim merama obaveste ljude koji su prijavili problem.

Uskoro bi trebalo da bude više milicionara, Foto P. Milošević

U Beogradu sada ima oko 400 komunalnih milicionara, a Grad planira da ih za godinu dana bude 1.000 do 1.500, kako bi sve stavke sa papira zaživele i u praksi, a problemi sugrađana bili ekspresno rešavani.

ZVAĆE SE BELI?

ŠAPIĆ je rekao i da je neophodna promena imena komunalnog milicionara, jer "taj naziv Beograđani nisu prihvatili".

- Moj predlog biće da se on zove "Beogradski lični pratilac, asistent, nadzornik ili komšija." A onda da izvedemo akronim "Beli" i da umesto dosadašnjeg komunalnog milicajca dobijemo Belog, čoveka koji će biti na usluzi svim Beograđanima - najavio je prvi čovek prestonice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)