TROTINETI ZUJE BEZ IKAKVOG OGRANIČENJA: Novi zakon o bezbednosti saobraćaja i dalje u izradi, pešaci nestrpljivi

A. VOJINOVIĆ

27. 08. 2022. u 11:11

DOK pešaci i vozači nestrpljivo čekaju kada će novi Zakon o bezbednosti saobraćaja biti priveden kraju i stupiti na snagu, "trotinetaši" nastavljaju da zuje po prestoničkim ulicama i zadaju glavobolje žiteljima glavnog grada!

ТРОТИНЕТИ ЗУЈЕ БЕЗ ИКАКВОГ ОГРАНИЧЕЊА: Нови закон о безбедности саобраћаја и даље у изради, пешаци нестрпљиви

Foto Tanjug

Iako je izrada ovog zakona započela još početkom 2020. godine, naznaka kada bi konačno mogao da bude završen zasad nema, a kao razloge zašto se sveže odredbe, koje će između ostalog regulisati i kretanje električnih trotineta, stručnjaci navode pandemiju virusa korona i izbor dva nova sastava parlamenta.

Prema rečima direktora Komiteta za bezbednost saobraćaja Damira Okanovića, zasad nema pomaka kada je reč o novom Zakonu o bezbednosti u saobraćaju, otkada se krenulo sa izradom održano je svega nekoliko sastanka pre nego što je počela pandemija kovida 19 koja je sve ukočila.

Foto D. Kujundžić

Damir Okanović

- Posle smo imali izbor nove vlade, što nas čeka i sada, pa ćemo posle toga videti šta ćemo dalje raditi po ovom pitanju - objašnjava, za "Novosti", Okanović. - Zasad imamo dve mogućnosti: da se vozačima električnih trotineta dozvoli kretanje po biciklističkim stazama i trakama, međutim kako ih kod nas nema dovoljno, u obzir dolazi vožnja po kolovozu.

U KRALjEVU KAZNA DO 75.000 DINARA

PRE dve godine Kraljevčani su zabranili "trotinetašima" da se kreću pešačkom zonom. Svakom ko se ogluši o ove propise sledila je kazna od 5.000 do čak 75.000 dinara.

Pre njih i čelnici Sombora su 2019. godine doneli odluku da elktričnim trotinetima nije mesto u zoni za pešake.

Iako su ranije stručnjaci pominjali da bi "trotinetašima" moglo da se dozvoli kretanje po trotoaru brzinom maksimum do šest kilometara na sat, Okanović jasno kaže da im nikako nije mesto tu.

- Sve evropske regulative kažu da trotineti ne smeju da se voze po trotoarima - ističe Okanović.

- Ako se voze po trotoaru niko ne može da kontroliše njihovu brzinu. Zato je važno da se zakonom definiše šta je električni trotinet, da se jasno postave starosni uslovi, da li će vozači morati da nose zaštitnu opremu i ostalo. Verovatno će propisi za vozače trotineta biti najsličniji onima koje važe za bicikliste. Naravno, i za njih će važiti da ne smeju voziti pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci.

Foto Z. Jovanović

 

Dok se čekaju novi propisi na tržištu se pojavljuju brži i jeftiniji modeli električnih dvotočkaša. A na ulicama ih je sve više. Građani redovno gunđaju jer "prozuje" pored njih, često, ako ne i isključivo se kreću po trotoarima, dok mnogi ne vode računa o brzini.

Brojne nesreće koje su se događale u različitim gradovima dokaz su da bi zakonska regulativa trebalo da uđe u "petu brzinu".

U poznatim radnjama sa električnom opremom ovi dvotočkaši se mogu naći i za 15.999 dinara, dok skuplji idu i preko 100.000. Da je potražnja velika, pokazuju i podaci sa sajtova gde ispod mnogih modela stoji oznaka "rasprodato".

Iako pešaci, ali i vozači, negoduju zbog navale "trotinetaša" sa svih strana, vozači ovih dvotočkaša navode brojne povlastice koji imaju vozeći se kroz grad.

- Ne moram da razmišljam gde ću da parkiram, a svi dobro znamo kakva je situacija sa parkiranjem u Beogradu. Gužvi nikad nema, uredno ga ponesem u kancelariju i ostavim pored stola. Takođe, ne moram da razmišljam o gorivu, jer se puni na struju - kaže Zoran T. sa Vračara.

PSP TEST

STRUČNjACI iz oblasti saobraćaja kada je reč o novim propisima pominjali su i da bi vozači trotineta morati da polažu PSP test (poznavanje saobraćajnih propisa).

Takođe, isticali su i da će morati da budu propisno osvetljeni i da nose zaštitnu kacigu jer je prema nekim istraživanjima kod vozača trotineta čak 47 odsto povreda prilikom nezgoda bilo u predelu glave, zbog čega se navodi i da bi kacige morale da budu obavezne.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

NIKOLIĆ O NADIMKU ŽIKA SELJAK: Hteli su da me ponize - viknu iz besnog auta: Gde si seljak! Podmetanje, to me je motivisalo