KUVAR ZA 9 MESECI: Studentski centar organizuje besplatnu obuku za atraktivno zanimanje

B. Borisavljević

26. 08. 2022. u 12:14

STUDENTSKI centar "Beograd" raspisao je konkurs za besplatnu obuku za kuvare po programu koji je akreditovalo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

КУВАР ЗА 9  МЕСЕЦИ: Студентски центар организује бесплатну обуку за атрактивно занимање

Foto N. Skenderija

Polaznici, posle devet meseci, stiču sertifikat priznat od državne Agencije za kvalifikaciju, a akcenat je stavljen na praktičnu nastavu. Osim u studentskim, oni će biti osposobljeni za rad u drugim restoranima, hotelima, na brodovima.

Prema rečima Vladimira Cvijovića, zamenika direktora SC "Beograd", obuka se odnosi na pripremu, serviranje i dekorisanje jela. Svrha obuke je obezbeđivanje kvalifikovanih radnika u kuhinjama, na nivou trogodišnjeg obrazovanja, koji će biti osposobljeni da odmah po dobijanju diplome počnu da rade.

- Programom je predviđeno 177 časova teorijske nastave i 801 čas praktične - navodi Cvijović. - Polaznicima će biti obezbeđen topli obrok, nadoknada za prevoz, kao i određena nadoknada za rad u praktičnom delu nastave. Praktičan rad polaznika vodiće instruktori koji su zaposleni u kuhinjama restorana Studentskog centra.

Foto N. Skenderija

 

Cvijović ističe da sve više postoji potražnja za dobro obučenim kuvarima, što im daje i odličnu perspektivu za zaposlenje i dobru zaradu. Mogu se prijaviti starija od 18 godina koji pokazuju želju da uče i rade i imaju završenu bar osnovnu školu.

- Kandidati će učiti o različitim vrstama kuhinja i spremanja jela, prijemu, obradi, pakovanju i skladištenju namirnica, vrstama namirnica i načinima obrade, začinima i njihovim kombinacijima. Upoznaće se sa načinom pripreme hrane, tehnikama potrebnima za kuvanje do profesionalnog nivoa - kaže Cvijović. - Steći će i veštine korišćenja odgovarajuće opreme, sredstava i pribora za rad, kako da dekorišu i prezentuju pripremljenu hranu, čuvaju gotovu hranu, održavaju higijenu i poznavanje i primena HACCP standarda.

Foto N. Skenderija

 

Kandidati prijave mogu poslati do 10. septembra na sajt Studentskog centra ili lično u direkciji ustanove u Svetozara Markovića 56. Svi prijavljeni će biti pozvani na razgovor, od 13. do 19. septembra, a za najbolje polaznike je obezbeđen posao.

JELOVNIK

U OKVIRU SC "Beograd" nalazi se sedam proizvodnih i isto toliko distributivnih restorana. Dnevno se pripremi oko 25.000 obroka, od kojih je između 14.000 i 15.000 za ručak.

Jelovnik sastavljaju zajedno upravnici restorana, nutricionisti i studenti, i uglavnom se menja sezonski, ali često i mesečno, kako bi ono što je trenutno u ponudi bilo i na tanjiru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)