RODITELJI PODNOSE PRIGOVORE DO 15. JUNA: Predškolske ustanove danas objavljuju preliminarne liste upisane dece

B. Borisavljević

06. 06. 2022. u 08:55

PREDŠKOLSKE ustanove danas objavljuju preliminarne rang-liste mališana koji su upisani u vrtić.

РОДИТЕЉИ ПОДНОСЕ ПРИГОВОРЕ ДО 15. ЈУНА: Предшколске установе данас објављују прелиминарне листе уписане деце

Foto: Arhiva "Novosti"

Roditelji, čija deca nisu na spisku ili su nezadovoljni, mogu do 15. juna podneti žalbu upisnoj komisiji. Proširenje upisne "kvote" očekuje se, tokom leta, završetkom novih vrtića i davanja saglasnosti da ustanove koje imaju prostorne i kadrovske mogućnosti, "spuste crtu" za 20 odsto.

Prema rečima Slavka Gaka, sekretara za obrazovanje i dečju zaštitu, svi prigovori biće razmotreni do 24. juna. On navodi da se, u proseku, oko 40 odsto njih odobri, budući da se najčešće radi o specifičnim slučajevima gde se mora naknadno dokumentovati prioritet. Konačne liste upisane dece biće poznate krajem meseca.

- Ovo je za nas veoma dobra pozicija, broj zahteva je manji nego prošle godine, a slobodnih mesta je više - kaže Gak. - Grad Beograd će ove godine, uz pomoć privatnih vrtića, konačno ukinuti listu čekanja i to je najvažniji rezultat u ovom sektoru. Broj od 13.955 mesta, predviđenih konkursom, nije konačan. U toku leta, nakon završetka radova u novim vrtićima Bežanijskoj kosi, Čukarici, Zemunu i Obrenovcu, biće obezbeđeno još oko 600 mesta. Pokrenuli smo i projekat izgradnje 25 vrtića. Od prošlog konkursa otvorena su tri nova vrtića, još toliko ćemo ih otvoriti ove godine. Tokom leta svuda, gde je to moguće, odobravaćemo proširenje kapaciteta i do 20 odsto.

Gak ističe da je, u odnosu na konkurs od pre pet godina kada je bilo 7.000 mesta, poslednjih godina broj dupliran i raste.

- Beograd se brzo širi, potrebe za vrtićima su veće i mi hvatamo korak sa tim - navodi Gak. - Cilj je bio podizanje obuhvata dece i to smo uspeli, pa danas u vrtiće ide oko 75 odsto mališana, što je veliki rast u odnosu na nekadašnjih 45 procenata. Roditelji, čije deca budu ispod crte na listi za željeni državni vrtić, moći će da ih, uz odbijenicu, upišu u privatne vrtiće, uz subvenciju grada.

Najveća gužva za upis u vrtiće biće u Novom Beogradu, Zemunu i na Čukarici, gde je podneto više od 2.000 zahteva za svaku ustanovu. Na adresu predškolske ustanove u Sopotu stiglo je svega 135 zahteva, što je skoro tri puta manje od planiranih 350 mesta, a slična situacija je i u Barajevu, gde je planiran upis 336 mališana, a zainteresovano je 247. I u vrtićima na Savskom vencu biće praznih soba, za 527 mesta konkurisalo je 375 roditelja.

NOVI VRTIĆI

Zahvaljujući započetom projektu grada o izgradnji 25 predškolskih ustanova značajno su prošireni kapaciteti predškolskih ustanova. Od prošlog konkursa otvorena su tri nova vrtića, još toliko će biti do kraja ove godine.

Tokom leta predškolske ustanove, koje imaju prostorne i kadrovske mogućnosti, mogu da traže proširenje upisne kvote do 20 odsto. U tri najtraženije to će obezbediti dodatnih oko 1.200 mesta.

UPISNA KVOTA

Konkursom je predviđeno da ima mesta za 13.955 mališana, a na adrese predškolskih ustanova je stiglo 17.806 zahteva. U jaslenim grupama je "rezervisano" 5.917 mesta, u vrtićima - 2.739, u pripremnom predškolskom programu od osam sati - 696, u četvorosatnom PPP - 4.570 i 33 za najmlađe u razvojnim grupama. Podneto je 17.806 prijava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna