KAKO DETE MOŽE DA PODIGNE AUTO? Naučni piknik na Adi privukao veliki broj posetilaca, posebno porodica

Š. Marović

05. 06. 2022. u 08:45

DEČJI osmesi, radoznalost i graja ispunili su najpopularnije prestoničko kupalište Adu Ciganliju, gde se juče i danas od 11 do 19 sati održava Naučni piknik, u organizaciji Festivala nauke, koji je obnovljen zahvaljujući pomoći Kompanije NIS

КАКО ДЕТЕ МОЖЕ ДА ПОДИГНЕ АУТО? Научни пикник на Ади привукао велики број посетилаца, посебно породица

Foto D. Milovanović

. Brojni posetioci tako mogu proveriti da li će uz malu pomoć nauke uspeti da podignu pravi automobil, otkriju kako izgleda i od čega se sastoji 450 miliona puta uvećan molekul DNK, saznaju kako radi i šta pokazuje jedinstveni čovek-sat, ali i isprobaju muzičke stolice.

Reporteri "Novosti" posetili su juče najveći Naučni park na otvorenom, koji se nalazi kod kružnog toka na Adi Ciganliji. Mališani, uz pratnju roditelja, tokom celog dana uživali su u brojnim sadržajima u Parku nauke, a posebno su želeli da isprobaju mogu li svojom snagom podići "jugića".

Foto D. Milovanović

Laboratorija za eksperimentalnu psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu spremila je nekoliko eksperimenata i trikova zasnovanih na psihologiji opažanja, koji nam pokazuju kako je lako prevariti naša čula. Fakultet za fizičku hemiju donosi odgovor na pitanje koliki deo sunčevih zraka koji dopiru do nas je zapravo nevidljiv ljudskom oku. Škola programiranja i robotike, kroz igru i zabavne sadržaje, pokazuje deci dinamičan i zanimljiv svet tehnoloških inovacija.

Foto D. Milovanović

Radoznalci svih uzrasta moći će da se upuste i u brojne druge avanture. Tu je šareni svet Lego kockica, ali i svet vikinga Nacionalne geografije. Naučni šoumen Milan Popović izvodi svoje neverovatne eksperimente za decu i odrasle, a uz Milanovu pomoć, najhrabriji posetioci su u prilici i da se poigraju sa Teslinim razigranim munjama.

KOMPANIJA NIS - GLAVNI SPONZOR FESTIVALA

GENERALNI sponzor Festivala nauke je Kompanija NIS, koja je otvorila vrata jedinstvene škole među drvećem nagrađivanog fotografa Predraga Kostina. Polaznici ove škole, umesto tradicionalnih časova, uživaće u njegovim delima napravljenim u divljini, pričama koje ih prate, a dobiće i savete za fotografisanje divljih životinja. Osim toga, u ovoj NIS-ovoj školi među drvećem svoja znanja o stanovnicima Savskog jezera podelili su Stefan Anđus i Maja Raković, stručnjaci Instituta za biloška istraživanja "Siniša Stanković". Priče o ugroženim životinjskim vrstama na NIS-ovoj postavci priča Jelena Andreja Radaković, ekolog, a ljubitelje prirode sačekale su i zvučne kabine sa autentičnim zvucima divljine. Za one koje priroda posebno inspiriše, NIS je osmislio i likovni konkurs sa vrednim nagradama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)