POKRALI CRKVU KOJA IH JE POMAGALA: Svetinja u Kotežu iz koje su odnete mošti sveca deseti put na meti razbojnika

Милица Шкорић
Milica Škorić

10. 05. 2022. u 15:10

CRKVA svetih apostola Petra i Pavla u Kotežu, iz čijeg su oltara na Đurđevdan muškarac M. M. (31) i žena J. J. (36) ukrali mošti Svetog Petra Koriškog i tri krsta, već deset puta našla se na meti razbojnika.

ПОКРАЛИ ЦРКВУ КОЈА ИХ ЈЕ ПОМАГАЛА: Светиња у Котежу из које су однете мошти свеца десети пут на мети разбојника

Foto: Novosti

Inače, osumnjičenog M. M. ova svetinja je pomagala poslednjih mesec i po dana.

Tako su lopovi odnosili i novac, ali i vredne ikone koje pripadaju Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Kako za "Novosti" ističe starešina ovog hrama sveštenik Jovan Lučić, krađa moštiju neprocenjive vrednosti dogodila se 6. maja oko 13.30 sati, kada je u hramu, obeležavajući Đurđevdan, bilo nekoliko vernika.

- Oni su slobodno ušli u bogomolju, a iako je oltar bio zaključan, muškarac je pronašao način da ga otvori - priča sveštenik Lučić. - Srećom, imamo ugrađene kamere, pa smo preko snimaka brzo utvrdili ko su počinioci. Kada sam primetio da nema moštiju, bio sam jako potresen, čak sam i zaplakao. Mogli su celu crkvu da odnesu, ali me ovo jako zabolelo. Takođe, nestala su i tri krsta, a dva je policija kasnije kod njih pronašla. Inače, čoveku koji nas je pokrao pomagali smo poslednjih mesec i po dana, a od crkve je dobijao garderobu i određenu svotu novca.

Foto: Novosti

Bogomolja u Kotežu sagrađena je 2009. godine, a mošti Svetog Petra Koriškog lično je osveštao i celivao patrijarh srpski Irinej. One se od tada nalaze u oltaru u maloj kutiji, površine pet sa tri centimetra.

- Kradljivci su tražili i mesto gde se nalazi novac, ali nisu uspeli da ga obiju i ukradu - priča on.

Foto: Novosti

- Inače, ovo je deseta krađa koja se dogodila u našem hramu. Ranije je odnesena ikona Trojeručica, koju smo nekim čudom vratili. Takođe, jedan čovek je šest meseci otimao novac iz crkve, jedva smo uspeli da ga umirimo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna