NEĆE SOLITERE NA BEŽANIJI: Održan protest žitelja novobeogradskog naselja zbog najavljene gradnje

Šćepan MAROVIĆ

08. 05. 2022. u 07:15

ŽITELjI naselja Bežanijska kosa juče su se okupili na otvorenim sportskim terenima SC "11. april" kako bi iskazali nezadovoljstvo povodom pokušaja investitora da izmeni Plan detaljne regulacije i sagradi tri solitera od 100 i 120 metara!

НЕЋЕ СОЛИТЕРЕ НА БЕЖАНИЈИ: Одржан протест житеља новобеоградског насеља због најављене градње

Planirani izgled prostora i objekata, Foto Privatna arhiva

Takođe, svi prisutni potpisali su peticiju protiv zidanja kompleksa između Bulevara Arsenija Čarnojevića, studentskog sportskog centra i ulica Blagoja Moše Marjanovića i Partizanske avijacije.

Nekoliko stotina građana okupljenih oko inicijative "Bežanija ostaje, kosa prkosi" stavilo je do znanja da ne žele nove nebodere u svom komšiluku.

- Protivimo se smanjivanju zelenih površina u ovom delu grada, što bi se izgradnjom solitera svakako desilo - kaže za "Novosti" jedan od predstavnika stanara Uroš Martinović.

- Bunimo se i protiv izbijanja nove ulice na Bežanijskoj kosi, sa suprotne strane SRC "11. april". Zato za dokument koji je na javnom uvidu pripremamo jasne primedbe, koje ćemo i predstaviti na raspravi 31. maja. Ako bi se projekat koji je planiran realizovao, to je novih 3.200 stanovnika i 1.500 automobila, čime ćemo imati nesnosne saobraćajne gužve, ali i veliki pritisak na vodovodnu i kanalizacionu mrežu.

Novobeograđani na jučerašnjem skupu, Foto Privatna arhiva

Takođe, i sportski tereni koji su decenijama predstavljali trening centar za sve građane biće ugroženi. Izgradnjom će se ugroziti i železnički tunel koji ide ka Tošinom bunaru, pošto bi se šipovi ukopali svega pet metara iznad njega. Uspeli smo da prikupimo i oko 5.000 potpisa.

Projekat stambeno-poslovnog objekta i komercijalnog centra "Tempo tauer" obuhvatao bi 5,36 hektara površine uz auto-put. Izrađen je PDR koji predviđa tri kule sa zajedničkom bazom i podzemnom garažom. Nacrt plana će na javnom uvidu biti do 16. maja, do kada se Sekretarijatu za urbanizam mogu slati primedbe na ovaj dokument. Javna sednica Komisije za planove biće održana 31. maja u 13.00 u zgradi Gradske uprave.

BORBA U STJEPANA FILIPOVIĆA

ŽITELjI naselja Stjepan Filipović, koje se nalazi iznad Prokopa, posle šest meseci borbe uspeli su da spreče izgradnju dva solitera od 50 i 80 metara na parceli koja se nalazi pored njihovih zgrada.

Izmenu PDR za izgradnju stambeno-poslovnog kompleksa tražio je investitor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

MOBI BANKA POSTAJE YETTEL BANK