UKLANJAJU JOŠ JEDNU "DIVLJU" DEPONIJU: Radnici "Gradske čistoće" odnose otpad sa smetlišta na Zvezdari

Š. Marović

05. 05. 2022. u 07:52

U OKVIRU akcije "Problem manje" juče su radnici "Gradske čistoće" počeli sa uklanjanjem divlje deponije u zvezdarskom naselju Veliki Mokri Lug.

УКЛАЊАЈУ ЈОШ ЈЕДНУ  ДИВЉУ  ДЕПОНИЈУ: Радници Градске чистоће односе отпад са сметлишта на Звездари

Foto Beoinfo

Od početka ove godine na teritoriji prestonice očišćeno je oko 100 nelegalnih smetlišta.

Deponija na Zvezdari koja zagađuje životnu okolinu uklanja se na inicijativu stanovnika koji žive u tom naselju.

- Nažalost, to su smetlišta koja su stvorili naši građani - kaže zamenik gradonačelnika Goran Vesić, koji je juče prisustvovao uklanjanju deponije.

- Sada se novac troši na njihovo čišćenje, umesto da se ulaže u nešto što je korisnije žiteljima. Ovakvih deponija će biti sve dok sami ne budemo shvatili da moramo da čuvamo životnu sredinu. Zato ćemo od buduće vlade tražiti izmenu zakonskih propisa, da bi država mogla da oduzima kamione auto-prevoznicima koji ih stvaraju. Takođe, uporno tražimo izmenu Zakona o planiranju i izgradnji kojom bi se uvela obaveza da pre dobijanja upotrebne dozvole svaki investitor dostavi dokaz o kretanju građevinskog otpada, čime će dokazivati da je on predat ovlašćenim distributerima.

Goran Vesić sa saradnicima na lokaciji, Foto Beoinfo

Ovo smetlište čisti se iz sredstava budžeta Grada, a deo novca dalo je i nadležno ministarstvo. Ulica koja prolazi pored deponije u narednom periodu biće asfaltirana, postaviće se javna rasveta i kamere, kako bi se sprečilo ponovno stvaranje nelegalnog smetlišta.

- Kada je u pitanju ovaj problem, Opština Zvezdara ima veliki broj aktivnosti i dobru saradnju sa Sekretarijatom za zaštitu životne sredine i nadležnim ministarstvom - istakao je predsednik ove lokalne samouprave Vladan Jeremić.

- Apliciranjem i izradom projekata stvorili smo uslove da napravimo dodatni iskorak kada je u pitanju zaštita životne sredine. Ovo je prilika da se apeluje na sve građane da ne čine ovakve stvari.

OD IGLE DO LOKOMOTIVE

NA divljim deponijama širom prestonice nesavesni građani odlažu sve vrste otpada koji zagađuje životnu sredinu. Posebno se kamionima dovoze građevinski materijal i šut, razne vrste guma, starog nameštaja, garderobe i delovi automobila. Neretko se na smetlištima mogu naći čak i uginule životinje, što doprinosi bržem širenju smrada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri