AKCIJA SUZBIJANJA KRPELJA NA VIŠE LOKACIJA: Ekipe sutra na terenu

J.D.

28. 04. 2022. u 15:40

JKP „Gradska čistoća” Beograd, Sektor ekologije i unapređenja životne sredine, sutra će sprovesti mere kontrole i smanjenja populacije krpelja na javnim površinama na teritoriji grada Beograda.

АКЦИЈА СУЗБИЈАЊА КРПЕЉА НА ВИШЕ ЛОКАЦИЈА: Екипе сутра на терену

Foto: Free Images Pixabay

Velika akcija suzbijanja krpelja će se sprovoditi od 10 do 14 časova i obuhvatiće javne zelene površine.

Tretiraće se površine Lipovačke šume, Sportskog centra „Jajinci”, Miljakovačke šume, Banjice, Hajd parka, Topčidera, Košutnjaka, Pionirskog grada, Filmskog grada, Nove Skojevske, parka na Banovom brdu, parka „Bele vode”, Ade Ciganlije, Ade Huje, Šumica, Zvezdarske šume, Tašmajdana, Kalemegdana, šetališta „25. maj”, Mirijevskog venca, Novog Beograda (Ušće sa priobaljem, okolnim parkovima i dr.), Zemunskog parka, potez priobalja (Blok 45 – Galovica), potez Makiša (desna obala Save), od Crvenke do Pančevačkog mosta, od Pančevačkog mosta do Malog raja, Bojčinske šume, Sportskog centra „Surčin”, Stepinog gaja, Avale (izletničke površine), Grocke, Mladenovca, Sopota, Lazarevca i Barajeva.

Po potrebi će biti obuhvaćene i druge površine kao što su parkovi, izletišta, šetališta, park-šume, šume, dečija igrališta, sportski centri i druge zelene površine na kojima boravi veći broj ljudi i životinja.    

Suzbijanja krpelja se sprovodi ukoliko vremenske prilike to dozvoljavaju. Za potrebe hemijskog tretmana ovih zglavkara koristi se preparat registrovan u Ministarstvu za zaštitu životne sredine i upisan u Privremenu listu biocidnih proizvoda. 

Iz ovog preduzeća apeluju na sugrađane da ekipama koje izvode tretmane suzbijanja krpelja omoguće nesmetan rad, a na pčelare da preduzmu potrebne mere kako bi zaštitili pčele tokom sprovođenja akcija. 

Od aprila 2021. godine laboratorija Sektora ekologije i unapređenja životne sredine Javnog komunalnog preduzeća „Gradska čistoća” obavlja i analizu krpelja uklonjenog sa tela čoveka i životinje na prisustvo bakterije Borrelia burgdorferiu, izazivača lajmske bolesti, u skladu sa cenovnikom vanrednih usluga preduzeća.

Sugrađani svakog radnog dana, od 7 do 15 časova, mogu doneti na analizu krpelja uklonjenog sa kože čoveka ili životinje u laboratoriju „Gradske čistoće” na Banovom brdu, Trebevićka 16. 

Neophodno je da se zainteresovani najave pre dolaska u laboratoriju pozivom na broj telefona 011/3054-042 ili 063/1131-096.

Takođe, građani mogu svakog radnog dana od 7 do 15 časova da prijave lokacije na kojima primete prisustvo krpelja pozivom na besplatni broj telefona 0800-000-807 ili putem elektronske pošte na adresu: ekologija@gradskacistoca.rs.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)