"HOROR" U PROLAZU KOD VUKA: Potpuno zapušteni deo podzemne železničke stanice ka Ulici Kraljice Marije i plato oko spomenika

J. DINČIĆ

22. 01. 2022. u 08:51

PODZEMNI prolaz prepun smeća, polomljene instalacije, neupotrebljive pokretne stepenice iz kojih je počela da raste mahovina, idealne su slike za početak nekog strašnog filma.

ХОРОР У ПРОЛАЗУ КОД ВУКА: Потпуно запуштени део подземне железничке станице ка Улици Краљице Марије и плато око споменика

Foto N. Fifić

Međutim, ove scene "samo" opisuju trenutno stanje u podzemnom prolazu kod Vukovog spomenika.

Ako neko slučajno zaluta u izlaz ka Ulici kraljice Marije, koji često beskućnici koriste kao javni toalet, od nesnosnog smrada i smeća ne može da prođe. Voda koja curi sa plafona samo je deo problema koji ovde godinama postoje. Pokretne stepenice ne rade, u potpunosti su zarđale, a u međuvremenu su se pojavile ogromne rupe, jer je neko iščupao delove metalnih konstrukcija i to odavno, budući da su korodirale.

- Horor film je blaga reč za ono na šta trenutno liči ovaj prodzemni prolaz - ističe sugrađanka Marina Rašić, koja stanuje u neposrednoj blizini.

- Ranije smo od Bulevara kralja Aleksandra prolazom brzo stizali do Ulice kraljice Marije. To nam je bila prečica, a već skoro tri godine izbegavamo tu rutu zbog nagomilanog smeća, loših instalacija i nesnosnog smrada amonijaka. Usput se ništa ni ne vidi.

Čitav prostor vapi za obnovom, Foto Privatna arhiva

Poslednje uređenje ovog prolaza, na zahtev Opštine Zvezdara, radnici javnih komunalnih preduzeća "Gradska čistoća", "Zelenilo Beograd" i "Beogradput", sproveli su 2018. godine.

Od tada do danas niko se nije bavio ovim problemom. Iako platoom zvanično upravljaju "Železnice Srbije", u međuvremenu su zakupcima izdati određeni delovi tog prostora pa se desilo da ih ne održavaju ni jedni ni drugi. Iz ovog preduzeća "Novosti" nisu dobile odgovor kada će ovo ruglo biti uklonjeno, kako i da li će se naći neko trajno rešenje ovog višegodišnjeg problema.

Foto Instagram

U ništa boljem stanju nije ni plato oko spomenika Vuku Karadžiću, za čiju obnovu je tehničku dokumentaciju i idejno rešenje pre više od dve godine uradio "Andzor inženjering". U okviru ovog projekta, u planu je i sređivanje prolaza. Kao mogući novi sadržaji pominjane su i zelene površine sa vodoskocima i lift uz izlaz iz podzemnog prolaza na raskrsnici Ruzveltove i Kraljice Marije. Pominjana je i ugradnja kosih platformi u podzemnim prolazima za kretanje osoba sa invaliditetom, kao i redizajn nadstrešnica na podzemnim prolazima. Idejno rešenje koje je pratilo ove stavke iz tendera je spremno, ali sada se čeka izvođač, koji još uvek nija izabran.

Foto Instagram

Osim što je kroz prolaz i pored Vukovog spomenika neprijatno proći, neshvatljivo je da jedan od najfrekventijih delova grada opstaje tako dugo u stanju nedostojnom za najzabačeniji deo neke varošice, a o poštovanju spomenika Vuku da se i ne govori.

Foto Instagram

ZAVRŠENA PRE DVE I PO DECENIJE

VUKOV spomenik je i jedna od tri centralne stanice gradske železnice. Prostire se ispod Ruzveltove ulice i parka "Ćirilo i Metodije", a rađena je po ugledu na metro stanice u svetu. Stanica "Vukov spomenik" jedan je od najznačajnijih objekata u Beogradskom železničkom čvoru. Radovi na ovoj savremenoj stanici počeli su 1989. godine, a otvorena je u leto 1995. godine.

OPŠTINA OBEĆALA REŠENjE

IAKO je u intervjuu za "Novosti" u martu prošle godine predsednik opštine Zvezdara Vladan Jeremić rekao da će ova lokalna samouprava uz pomoć Grada uraditi rekonstrukciju platoa kod Vuka to za sada nije urađeno.

- Obnova je dogovorena i uvrštena za ovu godinu, a sredstva su opredeljena - rekao je Jeremić u martu prošle godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SOCIJALNA PRAVDA: Izazovi i rešenja za prevazilaženje siromaštva i socijalne isključenosti