UZ SMRAD SA REKA, VAZDUH ZAGAĐEN: Neprijatni mirisi osećali se tokom jučerašnjeg dana, kao i za vikend, u centru, Zemunu i Novom Beogradu

J. D.

16. 11. 2021. u 07:52

NEPRIJATAN miris, uglavnom u večernjim satima, danima se širi prestonicom.

УЗ СМРАД СА РЕКА, ВАЗДУХ ЗАГАЂЕН: Непријатни мириси осећали се током јучерашњег дана, као и за викенд, у центру, Земуну и Новом Београду

Foto P. Milošević

Naročito je problematično u centru grada, a kao mogući uzrok problema nadležni navode nizak vodostaj reka Save i Dunava, naglu promenu vazdušnog pritiska i povišene dnevne temperature za ovo doba godine. Osim voga, juče ni kvalitet vazduha nije bio dobar. Najgore je bilo u Zemunu i Novom Beogradu.

Prema podacima Hidrometerološkog zavoda, juče je vodostaj Dunava kod Zemuna bio 256, a Save 218 centimetara sa tendencijom opadanja u narednim danima. Nadležni ističu da kada se reke povuku, uglavnom na obale isplivaju mulj i smeće, zbog čega se stvara nesnosan smrad. I to uglavnom u Zemunu, delu Novog Beograda, centru grada i na Dorćolu.

- Tokom večeri u odnosu na dan su niže temperature vazduha pa se neprijatni mirisi više osećaju u večernjim satima i uglavnom dopiru sa obala reka - objašnjavaju stručnjaci iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Merna stanica, Foto Arhiva

Međutim, iako su se mnogi građani putem društevnih mreža žalili na smrad, zvaničnih prijava Gradskom zavodu, servisu "Beokom" kao i Sekretarijatu za inspekcijske poslove, nije bilo.

- Naši inspektori konstantno nadziru primenu i sprovođenje Zakona o zaštiti životne sredine, odnosno svih onih koji obavljaju registrovanu privrednu delatnost na teritoriji grada a koji svojim radom mogu da ugroze životnu sredinu - ističu u Sekretarijatu za inspekcijske poslove. - Ukoliko građani imaju saznanja da je mogući izvor zagađenja konkretan privredni subjekat, molimo da nas o tome obavestite.

Neprijatne mirise tokom vikenda nisu osećali stanovnici u naseljima na rubu grada, odnosno u gročanskim naseljima, Mladenovcu i Lazarevcu. Povećan nivo zagađenosti bio je samo u Vinči, u blizini deponije.

OSCILACIJE

NEPRIJATNI mirisi su malo utihnuli tokom dana, ali zagađenost vazduha je porasla. Merne stanice su zabeležile visoke koncentracije zagađenosti u vazduhu, koje su tokom celog dana bile u crvenoj zoni. Najgore je bilo u Zemunu i Novom Beogradu, dok je u Ovči, Lazarevcu i Obrenovcu zagađenost oscilirala od prihvatljivog do zagađenog vazduha.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SAOBRAĆAJKA U BULEVARU KRALJA ALEKSANDRA: Automobilom se zakucao u stanicu, pa pobegao (FOTO)