SPOMENIK PETRU BOJOVIĆU NA VRAČARU: Usvojena inicijativa da vojvoda dobije novo obeležje

Марија Стевановић
Marija Stevanović

01. 11. 2021. u 15:40

VOJVODA Petar Bojović dobiće spomenik na Vračaru.

СПОМЕНИК ПЕТРУ БОЈОВИЋУ НА ВРАЧАРУ: Усвојена иницијатива да војвода добије ново обележје

Foto Arhiva

Grad Beograd prihvatio je ovu inicijativu koju je uputio predsednik DSS Miloš Jovanović, a u narednom periodu biće raspisan konkurs za idejno rešenje.

Iako bista već postoji kod Kalenić pijace, kako su istakli čelnici grada, on je kao oslobodilac Beograda zaslužio mnogo više, pa i spomenik.

- On će u narednom periodu dobiti svoj spomenik, tamo gde zaslužuju. Na taj način, ćemo se, nadam se, dodatno nove generacije naučiti o onome što se dešavalo u Prvom svetskom ratu - rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Bista vojvodi Bojoviću postavljena je 1993. godine kod Kalenić pijace i autorsko je delo Drinke Radovanović. Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda je u okviru programa obnove spomenika, prošle godine uradio hitne interevencije na rekosntrukciji biste Bojoviću. Na spomeniku je, kako je bilo tada obrazloženo, bilo potrebno oprati kamene obloge podnožja i kamenog masivnog postamenta, uklanjanje ispranih i oštećenih fuga, kao i pranje bronzane biste i livenih slovnih aplikacija sa zaštitnim premazivanjem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri