FOKUS NA "INDUSTRIJI PAMETI": Generalni urbanistički plan, najvažniji dokument za razvoj grada u narednih 20 godina, na polovini izrade

Š. Marović

22. 10. 2021. u 13:03

NOVI Generalni urbanistički plan koji će pokriti teritoriju prestonice strateški se radi za narednih 20 godina, a trebalo bi da bude usvojen do kraja 2022.

ФОКУС НА ИНДУСТРИЈИ ПАМЕТИ: Генерални урбанистички план, најважнији документ за развој града у наредних 20 година, на половини израде

Foto I. Marinković

U njegovu realizaciju uključeno je 250 domaćih i stranih stručnjaka, a počeo je intenzivnije da se razrađuje pre više od godinu dana.

U razgovoru za "Novosti", glavni gradski urbanista Marko Stojčić ističe da se u izradu GUP ozbiljno pristupilo, kao i da u njegovoj realizaciji učestvuju najbolji stručnjaci iz svih oblasti u našoj zemlji.

- Zaista smo se trudili da u projekat koji je od strateškog znaačaja za naš grad uključimo sve oni koji će doprineti rešenju po kojem će se pre stonica u narednom periodu pravilno razvijati - priča on.

- Sa izradom smo krenuli intenzivnije da se bavimo već više od godinu dana. On se radi za narednih dve decenije, odnosno od 2021. do 2041. Plan izrađuje Urbanistički zavod Beograda, koji u njemu učestvuje sa 50 stručnjaka. Međutim, uz njih je angažovano 20 profesora i akademika koji čine Savet za izradu projekta. Tu je i 180 ljudi sa različitih instituta u zemlji, koji učestvuju u sektorima za koje su obučeni. Imamo i nekoliko kolega, koje će siguran sam kvalitetno doprineti celoj priči.

Trenutno se GUP nalazi u prvoj polovini izrade, odnosno pripremljen je elaborat za rani javni uvid. Nakon toga sledi izrada nacrta plana, pa konačni javni uvid koji će trajati mesec dana.

- Tada će svi zainteresovani građani moći da daju svoje primedbe i sugestije na predstavljeni plan, sa mogućnošću da se određene i usvoje - precizira naš sagovornik.

- Rok koji smo postavili jeste da se do kraja 2022. usvoji Generalni urbanistički plan.

Cilj ovog plana je da se postavi jasna i definisana strategija razvoja Beograda u svih segmentima.

Planom se predviđa razvoj intelektualne industrije, koja je, na primer, od Berlina napravila pravi evropski grad. Za to je potrebno da zadržimo mladi obrazovani kadar u našem gradu, a potom da izradimo razne habove i poslovne centre koji će tome služiti.

Veliki broj studija i analiza pokazale su probleme sa kojima se prestonica suočava. Planom će biti sve detaljno obuhvaćeno, od gradnje stambeno-poslovnih kvadrata, saobraćaja, dok će posebna pažnja biti posvećena zelenim površinama.

Prostor za mlade

NAŠ fokus će takođe biti na izgradnji parkova, metroa, sportskih i kulturnih objekata, pešačkih zona, jer će sve to zadržati mlade da ostanu ovde i grade budućnost - tvrdi Stojčić.

- Metro će sigurno grad napraviti ekonomičnijim i ekologičnijim, a biće veliko rasterećenje za saobraćaj. Važno je da u gradu ne vidimo razvoj takozvane prljave industrije i trudićemo se da je svedemo na minimum. Pošto se teži sve većim primanjima, upravo tu industriju treba da zameni intelektualna.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)