NOVI TRGOVI OD NOVEMBRA: Pri kraju veliki radovi u surčinskim naseljima Jakovo i Dobanovci

Š. Marović

29. 09. 2021. u 06:47

POSLE nekoliko neuspelih tendera i niza poteškoća, opština Surčin konačno će do 1. novembra završiti uređenje trgova u Dobanovcima i Jakovu.

НОВИ ТРГОВИ ОД НОВЕМБРА: При крају велики радови у сурчинским насељима Јаково и Добановци

Dobanovci, Foto Arhiva

Uz onaj u Boljevcima, koji je ranije uređen, najmlađa prestonička opština dobiće tri potpuno nova javna prostora.

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju za ovaj posao izdvojila je blizu 58 miliona dinara, a radove izvodi građevinska firma "Resa gradnja" iz Beograda.

- Na ovom javnom prostoru majstori privode posao kraju, potrebno je uraditi fugovanje kocaka, a kasnije zasaditi zelenilo - kaže za "Novosti", predsednik opštine Stevan Šuša.

- Trg u Jakovu nalazi se na uglu Boljevačke ulice i Ulice vožda Karađorđa i površine je 1.136 kvadrata. Kako je predviđeno, 60 odsto prostora biće popločano kamenim pločama, dok će 40 odsto biti ozelenjeno novim sadnicama i pokriveno obnovljenim travnjakom.

Centralni deo trga na kom se nalazi spomenik je sređen, postavljeno je šest stubova javne rasvete.

Jakovo, Foto Arhiva

I žitelji Dobanovaca za samo mesec dana moći će u potpunosti da koriste novi trg, ali je veliki deo radova već završen. Rok za završetak radova bio je početak avgusta ove godine, ali su oni prolongirani za tri meseca.

- Potrebno je da radnici "Beograd puta" urede trotoare koji se nalaze oko novog trga i Doma kulture.

- To podrazumeva asfaltiranje podloge, nasipanje sitnom rizlom i onda slaganje granitnih kocaka. Posle toga će "Zelenilo" posaditi nove sadnice, kako bi se oplemenio ceo prostor.

Ukupna površina trga iznosi 1.450 kvadrata, a sastoji se od parkovskog dela, koji ima 1.000 kvadrata i zasebne parcele od 450. Uklonjeni su svi rekviziti i dve fontane, dok je ona velika centralna zadržana, uz uređenje okolnog zelenog prstena. Oko 70 odsto površine namenjene parku biće pod zelenilom, dok će ostatak biti popločan kamenim kockama, a postavljeno je i nekoliko klupa, kao i razni sadržaji za igru dece.

STIŽE VESIĆ U POKRETNOJ KANCELARIJI

POKRETNA kancelarija zamenika gradonačelnika Gorana Vesića posetiće u subotu surčinska naselja Progar, Boljevci i Jakovo. On će sa građanima Progara razgovarati u 9.00, dok će se dva sata kasnije sastati sa žiteljima Boljevaca. Posetu najmlađoj prestoničkoj opštini završiće u Jakovu, gde će biti od 13.00.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!