"INFOSTAN" STIŽE I NA PERIFERIJU: Od avgusta naplata usluge

G. NOVAKOVIĆ

04. 09. 2021. u 17:30

POČEV od avgustovskih računa, koji uskoro treba da stignu na kućne adrese, preduzeće "Eko Grocka" svoje usluge naplaćivaće putem uplatnice za komunalne usluge JKP "Infostan tehnologije".

ИНФОСТАН СТИЖЕ И НА ПЕРИФЕРИЈУ: Од августа наплата услуге

Foto P. Milošević

Ovim je počela implementacija prigradskih preduzeća u sistem objedinjene naplate, koja se dugo najavljuje. Opštine Barajevo i Surčin već su u sistemu, a u narednom periodu očekuje se priključivanje i ostalih lokalnih samouprava. O rokovima, međutim, još ne može da se govori.

Deo žitelja Grocke već je na prispelim uplatnicama za odnošenje smeća dobio obaveštenje da će naplatu preuzeti JKP "Infostan tehnologije". Kako su nam rekli iz ovog preduzeća, oni su potpuno spremni da tehnički uključe sve preostale beogradske opštine u sistem objedinjene naplate.

- Kada je konkretno reč o preduzeću "Eko Grocka", naplata će otpočeti u predstojećem periodu, nakon donošenja svih neophodnih odluka gradskih organa i nadležne lokalne samouprave - kažu u "Infostanu".

- Intenzivno komuniciramo sa preostalim gradskim opštinama koje treba da se uključe u sistem objedinjene naplate, a do sada je realizovan veliki broj sastanaka, na kojima se precizira model međusobne saradnje i definišu detalji naplate komunalnih usluga.

Foto Arhiva

U skladu sa Odlukom o izmenama i dopunama Odluke o načinu plaćanja komunalnih usluga na teritoriji Grada Beograda, "Infostan" će obavljati naplatu komunalnih usluga, štampu i distribuciju računa u svih 17 beogradskih opština. Barajevo i Surčin već su deo sistema. Uključenje opština Lazarevac, Mladenovac, Obrenovac i Sopot biće realizovano što pre je moguće.

- Nezahvalno je odrediti precizan rok, imajući u vidu stanje prouzrokovano virusom korona, ali se aktivno i intenzivno radi na priključenju preostalih beogradskih opština sistemu. Time će se ostvariti velika ušteda u poslovanju komunalnih preduzeća - navode u "Infostanu".

Prednosti sistema objedinjenih komunalija su brojne - smanjenje troškova štampe i distribucije, kao i postupka prinudne naplate, plaćanje računa bez provizije, elektronsko plaćanje, uštede u tehničkim i kadrovskim kapacitetima. Kako kažu u preduzeću, širenje "Infostana" na sve beogradske opštine višestruko će povećati efikasnost naplate i omogućiti bolju bazu podataka korisnika komunalnih usluga.

DODATNE STAVKE

OD avgustovskog računa za "Infostan", a saglasno Odluci o upravljanju komunalnim, inertnim i neopasnim otpadom, usluga "odnošenje smeća" biće razdvojena. Tako će na računu pisati "sakupljanje i transport komunalnog otpada" i "odlaganje komunalnog otpada". Cena ostaje nepromenjena.

- Dosadašnja cena od 6,60 dinara po kvadratnom metru raspodeljena je tako da se 5,61 dinar naplaćuje za uslugu "sakupljanje i transport komunalnog otpada", dok se preostali iznos od 0,99 dinara naplaćuje za "odlaganje komunalnog otpada".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)