"KUCANJE" U PREVOZU SKOČILO 34 ODSTO: Od uvođenja privatnog obezbeđenja koji prate kontrolore, prodaja dopuna "Bus plus" kartica znatno veća

S. B. MILOŠEVIĆ

22. 07. 2021. u 08:51

DA je "strah" putnika javnog prevoza, od neprijatnih situacija sa pripadnicima obezbeđenja koji od 1. jula idu zajedno sa kontrolorima, možda urodio plodom, pokazuju podaci Sekretarijata za javni prevoz.

КУЦАЊЕ У ПРЕВОЗУ  СКОЧИЛО 34 ОДСТО: Од увођења приватног обезбеђења који прате контролоре, продаја допуна Бус плус картица знатно већа

Foto D. Milovanović

Broj validacija nepersonalizovanih kartica prvih 12 dana jula skočio je za skoro 34 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Oko 12 (30 ubuduće) angažovanih "bezbednjaka" ulazi zajedno sa kontrolorima "Kentkarta". U četvrtak su ih reporteri "Novosti" sreli u centru grada, na liniji 31, a u petak na liniji 493 u Mladenovcu.

Oni koji se švercuju stanicu ili dve i koji su izlazili iz vozila kada ugledaju kontrolore, sada ne žele da rizikuju. Pošto nikome nije jasno da li "bezbednjaci" kada putnik nema kartu i ne želi da da dokumenta na uvid kontrolorima već hoće da siđe na sledećoj stanici, mogu da ga zadrže do dolaska Komunalne milicije, mnogi ovaj mesec nisu želeli da dođu u neugodnu situaciju. Ne znaju sugrađani ni da li će ih obezbeđenje zadržati u vozilu, pa ne žele dodatne neprijatnosti. Da je "strah" od bezbednjaka povećao prodaju karata, iako su jul i avgust sezonski meseci, podaci nedvosmisleno pokazuju.

Foto N. Fifić

Od početka prodaje za jul (25. juna) do 12. jula je prodato 133.610 elektronskih mesečnih karata. U prošloj godini prodato je ukupno 146.659 elektronskih mesečnih karata za jul (u ovaj broj ulaze i markice koje su kupovane od polovine meseca).Kupovina dopuna za nepersonalizovane kartice u prvih 12 dana jula 2021. godine iznosila je 47,58 miliona dinara.

- Posmatrano u odnosu na isti period prošle godine, od 1. do 12. jula 2020, kada je prodaja dopuna za nepersonalizovane kartice iznosila 34 miliona dinara, u julu 2021. godine grad Beograd svakodnevno ostvaruje prosečno 1,1 milion dinara više u odnosu na prethodnu godinu. Tako da je samo po osnovu prodaje dopuna za nepersonalizovane kartice u prvih 12 dana jula Grad prihodovao 13,58 miliona dinara više, odnosno 39,85 odsto više u odnosu na prethodnu godinu.

ZAŠTITA Promena je uvedena 1. jula, Foto Arhiva

Nepersonalizovane legitimacije

PORASLA je i validacija nepersonalizovanih kartica u vozilima. U odnosu na 2020. godinu kada je za prvih 12 dana jula izvršeno 416.761 validacija nepersonalizovanih kartica, za prvih 12 dana jula ovaj broj iznosi 558.076, što predstavlja povećanje u visini od 33,9 odsto - kažu u Sekretarijatu za javni prevoz.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (8)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna