PROJEKAT ZA DRUGI TEMELJ: Posle ambicioznih najava, obnova Doma kulture u Grockoj i dalje na čekanju

J. DINČIĆ

14. 07. 2021. u 11:22

MEŠTANI Grocke će na kulturne sadržaje u svom mestu morati još da čekaju. Iako je obnova nekadašnjeg Doma kulture počela da se najavljuje pre dve godine i to u više navrata, radovi su morali da budu stopirani.

ПРОЈЕКАТ ЗА  ДРУГИ ТЕМЕЉ: После амбициозних најава, обнова Дома културе у Гроцкој и даље на чекању

Foto Arhiva

Projekat, naime, "nije odgovarao postojećim temeljima koji su bili većih dimenzija nego što je uobičajeno kod ovakvih objekata".

U međuvremenu, stručnjaci sa Građevinskog fakulteta, uradili su ekspertizu nosivosti postojećih temelja i dali "zeleno svetlo" za nastavak radova, ali se još ne zna kad bi mogli da počnu iako su bili oglašeni na sva zvona.

- Po prethodnom planu, trebalo je da budu završeni za 365 dana, međutim s obzirom na okolnosti koje su se desile, rok za završetak se pomera za broj dana koliko je bilo neophodno da se urade sve potrebne radnje Zakonom predviđene, kako bi se izvođaču stvorili uslovi da može da nastavi sa poslom, a po izmenjenom projektu - objašnjavaju nadležni iz GO Grocka.

- Novi projekat ne sadrži određene pozicije kojih je bilo u izvornom projektu, zbog izmena radova u prizemlju.

Foto Arhiva

Ukupna vrednost radova koja je ugovorom sa izvođačem definisana, a na osnovu izrađenog izvornog projekta, iznosila je 57.962.398 dinara bez PDV. S obzirom na to da je projekat izmenjen, te da sledi aneksiranje Ugovora zbog izmena koje su se desile, izvođač nema prava da menja ugovorene pozicije radova, ali mora da dostavi ponudu za pozicije koje su se pojavile u novom projektu, a kojih u starom nema, zbog čega novi iznos još nije poznat.

Budući kulturni centar će se nalaziti neposredno uz Gročansku čaršiju, zaštićenu ambijentalnu celinu i njenu šetališnu zonu. U dvorani će se nalaziti više od 300 mesta za sedenje i velika pozornica. Plato ispred ulaza biće obogaćen zelenilom i drvenim klupicama. A žitelji sa teritorije ove opštine biće u prilici da uživaju i u improvizovanoj pozornici na otvorenom, koja je predviđena i kao mesto za odmor.

KRENULI POSLE 30 GODINA

DVORANA je prestala da radi pre 30 godina, u isto vreme kada i Narodni univerzitet Grocka, koji se starao i o Biblioteci "Ilija Garašanin" i nekadašnjem Zavičajnom muzeju Grocka u Rančićevoj kući. Pre početka radova, nadležni su u prostorijama pronašli i kino-projektor star oko 60 godina, koji više nije u funkciji. Trenutno je demontiran i nalazi se u magacinu. Kada bude bio obnovljen foaje biće smešten u taj prostor kako bi posetioci mogli da ga vide.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba