NIKO NE ODRŽAVA ČAK 50.000 GROBOVA: JP "Pogrebne usluge" ne uklanja dotrajala obeležja bez saglasnosti

G. NOVAKOVIĆ

12. 07. 2021. u 18:18

NA društvenim mrežama počela je da se deli fotografija sa deponije, na kojoj je završilo obeležje jednog pokojnika.

НИКО НЕ ОДРЖАВА ЧАК 50.000 ГРОБОВА: ЈП Погребне услуге не уклања дотрајала обележја без сагласности

Foto V. Danilov

Kako je stari drveni krst završio na smetlištu, nije poznato, ali iz JKP "Pogrebne usluge" ističu da verska ili druga obeležja nikada ne uklanjaju sa grobnih mesta bez konsultovanja nosilaca prava korišćenja. Ovo preduzeće radi na iznalaženju rešenja za odlaganje ovakve vrste oštećenih obeležja.

Služba održavanja JKP "Pogrebne usluge" brine o uređenju prestoničkih počivališta. Svakodnevno se čisti skoro 350 hektara površine svih deset grobalja međutim, u to nije uključeno uklanjanje delova spomenika ili krstova.

- Čak i u slučajevima grobnih mesta o kojima se niko ne stara, naše preduzeće se trudi da ovo izbegne koliko god je moguće - kažu u "Pogrebnom".

- Prema Odluci o uređivanju i održavanju groblja i sahranjivanju, o održavanju grobnih mesta i nadgrobnih obeležja na njima, staraju se isključivo njihovi korisnici, porodica i srodnici.

A da je zanemarivanje poslednjih adresa pokojnika problem, svedoče i činjenice. JKP

"Pogrebne usluge" brinu o 300.000 grobnih mesta, a o oko 50.000 njih, niko se ne stara.

- Razlozi za ovo su različiti. Porodice su se ugasile, ima zaboravnih, ali i onih koji ne brinu o poslednjim počivalištima najbližih. Rok obaveznog počivanja je deset godina koji se nakon isteka ovog perioda može produžiti, pod uslovom da se grobno mesto uredno održava, kao i da je plaćena naknada - napominju u preduzeću.

BRUKA Krst završio na deponiji, Foto Arhiva

Inače, na široj teritoriji grada postoji još 200 grobalja kojima upravljaju opštine ili drugi oblici lokalne samouprave. Primera radi, u Grockoj ima 15 mesnih počivališta, a kako kažu iz JP "Pijace i zelenilo Grocka", koje brine o održavanju, uklanjanje starih i dotrajalih spomen-obeležja ne spada u njihovu nadležnost. JP "Poslovni centar Čukarica" ima isti odgovor, za 12 lokalnih grobalja, koja su pod njihovom ingerencijom.

- O održavanju grobnog mesta i nadgrobnih obeležja staraju se porodica i srodnici.

Prostor unutar grobnog mesta korisnik može sam održavati ili poveriti specijalizovanoj firmi, koja se bavi time, JP "Poslovni centar Čukarica" nema obavezu održavanja unutar grobnog mesta - navode u ovom preduzeću.

ČIŠĆENjE DVA PUTA NEDELjNO

JAVNO komunalno preduzeće za proizvodnju, distribuciju vode, održavanje higijene, groblja i zelenila "Mladenovac", dva puta nedeljno, angažuje radnike radi čišćenja prostora gradskih grobalja. Grobnih mesta ima ukupno 15.000, na dva počivališta.

- Odlukom o budžetu gradske opštine Mladenovac za 2021. godinu, opredeljeno je 5.800.000 dinara za održavanje grobalja - kažu nadležni u Opštini.

Pravni status i isplata dugovanja

OBAVEŠTENjA o isteku ugovora za grobna mesta se u skladu sa propisima i po potrebi objavljuju nekoliko puta godišnje, u slučajevima kada korisnike grobnih mesta nije moguće kontaktirati na drugi način, kažu u JKP "Pogrebne usluge".

- Prilikom oglašavanja, uvek se jedan deo korisnika javi da reguliše pravni status grobnog mesta i isplati dugovanja - kažu u preduzeću.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SAOBRAĆAJKA U BULEVARU KRALJA ALEKSANDRA: Automobilom se zakucao u stanicu, pa pobegao (FOTO)