PEHAR FUNPALASTU: Na Hipodromu kraj Careve ćuprije održan 99. srpski galopski derbi

Š. Marović

05. 07. 2021. u 10:15

GRLO Funpalast sa džokejom Konkoljem trijumfalno je osvojilo 99. srpski galopski derbi na Hipodromu kraj Careve ćuprije.

ПЕХАР ФУНПАЛАСТУ: На Хиподрому крај Цареве ћуприје одржан 99. српски галопски дерби

Foto I. Marinković

Ova kultna manifestacija okupila je najbolje takmičare iz zemlje, ali i nekoliko hiljada ljubitelja konjičkog sporta, koji su čitavog dana uživali u neizvesnim nadmetanjima.

Program je počeo u 10.00 časova utakmicama u preskakanju prepona u organizaciji Konjičkog saveza Beograda koje je bilo uvertira za čak šest galopskih trka. Promoter manifestacije bio je proslavljeni glumac Petar Strugar, a direktor turnira Nina Šobota. Ulaz na sve trke bio je potpuno besplatan.

U najzanimljivijoj i najuzbudljivijoj trci dana, koju je publika kod Careve ćuprije satima željno ičekivala, pobedu na stazi dugoj 2.400 metara odnelo je grlo Funpalast u vremenu 2 minuta i 40,6 sekundi. Srpski galopski derbi završilo je 14 grla, dok dva zbog povreda nisu startovala trku. Nagradni fond koji je dobio pobednik prikupljen je putem donacija i iznosi milion dinara.

- Došli smo porodično da ispratimo ovaj važan događaj, posebno zbog tradicije koja postoji gotoov ceo vek - istakao je, za "Novosti", Nikola R. iz Beograda.

- Odigrali smo i kladionicu, a naš favorit je Tintoreto. Lepo je videti da po ovako sunčanom danu hipodrom bude pun ljudi, posebno omladine. To vraća nadu da će se konjički sport vratiti tamo gd emu je mesto.

INTERESOVANjE Tribine su bile dobro popunjene, Foto I. Marinković

Prvi srpski galopski derbi održan je na Banjičkom trkalištu 1904. godine, a na današnjem hipodromu ubrzo po njegovom osnivanju, 1921., kada je trijumfovala Mara Resavkinja. Rekord srpskog galopskog derbija već gotovo četiri decenije drži Sajrija. Omica koju je iz Ujedinjenog Kraljevstva uvezla požarevačka ergela Ljubičevo, 1982. godine istrčala je "trku života" za 2 minuta i 33,1 sekundu.

TRIJUMF Grlo Funpalast sa jahačem Konkoljem i vlasnicima proslavljaa pobedu na 29. galopskom derbiju, Foto I. Marinković

PETAR STRUGAR: KONjARI SE NE KLADE

GLUMAC i veliki ljubitelj konja Petar Strugar juče učestvovao sa svojim konjem u revijalnom delu utakmice revijalnog karaktera u preskakanju prepona, olimpijska disciplina.

Foto N. Skenderija

Reporteri "Novosti" zatekli su glumca sa društvom u kafiću gde je posle svog učešća čekao da počne galopski derbi. Kako je, za "Novosti" rekao, veoma je srećan što je posle višegodišnje pauze, uređen centralni parkur i manjež za preskakanje prepona.

- Na programu su bile dve utakmice revijalnog karaktera u preskakanju prepona. Imam svoje favorite za derbi, ali se neću kladiti. Konjari se nikad ne klade - rekao je vidno raspoložen Strugar. M. S.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili