STATUS NE ČUVA KUĆNI BUDŽET: U čuvenoj lameli potrebno mnogo ulaganja, mnogi ulazi nisu obnavljani od izgradnje

M. S. - G. N.

20. 06. 2021. u 14:23

STATUS i prepoznatljivost u očima nadležnih institucija. To su od proglašenja prostorne kulturno-istorijske celine dobili stanari čuvene Lamele u novobeogradskom Bloku 21. Uz to i obećanja od Grada da će pomoći očuvanje ovog stambenog kompleksa, jedinstvenog u prestonici.

СТАТУС НЕ ЧУВА КУЋНИ БУЏЕТ: У чувеној ламели потребно много улагања, многи улази нису обнављани од изградње

Foto Milena Anđela

Ipak, činjenica je da su mnoge zgrade u okviru Centralne zone Novog Beograda u izvornom stanju i oronule su pre nego što su zaštićene. Čak ni nedavno stavljanje pod okrilje Zavoda ne može da zaustavi dalje propadanje. To će pomoći samo adekvatan budžet, koji stanari ne mogu da izdvoje sami.

Prema rečima nadležnih iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture, oni su upoznati sa činjenicom da svi objekti u okviru Centralne zone Novog Beograda nisu obnovljeni od vremena izgradnje, ili je to rađeno parcijalno ranijih godina i bez saznanja i saglasnosti nadležne službe zaštite.

- Stanari nam se obraćaju sve češće otkada je Centralna zona Novog Beograda dobila status kulturnog dobra - navode u Zavodu.

- Građani ovog dela Beograda treba da znaju da zahtev za mere zaštite prvo treba da upute nama pre početka izvođenja bilo kakve intervencije. Za građevinske radove koji se izvode bez naše saglasnosti prosleđujemo nadležnoj inspekciji.

Iako Zavod samo propisuje mere zaštite, i daje stručnu podršku, na njih stanari ne mogu da računaju kada je reč o finansijskoj pomoći.

- Radimo na pronalaženju najboljeg rešenja kada je reč o obnovi, rekonstrukciji i drugim radovima kojima se ne bi devastirale spomeničke vrednosti nepokretnog kulturnog dobra. Takođe, kroz izradu mera zaštite, a u zavisnosti od fizičkog stanja objekta Zavod propisuje način očuvanja i primenu mera tehničke zaštite - podsećaju iz ove ustanove.

Stanari ove zgrade prošlog meseca inicirali su sastanak u Gradskoj upravi, kako bi izložili višedecenijske probleme - od dotrajalog krova, fasade i nedostatka liftova. Tada im je obećano da će Grad izdvojiti određenu sumu novca za ovu namenu.

ZGRADA SA 62 ULAZA

SPECIFIČNOST ove zgrade, najdužeg stambenog objekta u Srbiji, izgrađenog 1966. godine, jeste što broji 62 ulaza i ima 6.380 domaćinstava. Svaki ulaz ima svog upravnika i održavanje dela Lamele poveren je "Vojnom stambenom", dok je drugi u nadležnosti JP "Gradsko stambeno". Zgrada je delo projektanata grupe "beogradskih pet", koju je predvodio arhitekta LAM Mihailo Čanak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a