ODGUŠENJE PLAĆA ODGOVORNI SUSED: Sanacija betoniranog odvoda u Banjskoj čeka odluku Privrednog suda

S. VIDAČKOVIĆ

16. 06. 2021. u 08:51

POPRAVKA zabetonirane cevi u Banjskoj ulici na Zvezdari, zbog koje od aprila zgrade na brojevima 13, 15, 17 i 19 plivaju u fekalijama, trebalo bi da počne za nekoliko dana.

ОДГУШЕЊЕ ПЛАЋА ОДГОВОРНИ СУСЕД: Санација бетонираног одвода у Бањској чека одлуку Привредног суда

Dejan Tatić iz Banjske 17 pokazuje pustu garažu / Foto M.-Anđela

Izveštaj Gradskog zavoda za veštačenje pokazao je da je investitor "Sigma stan" koji zida kod broja 11, prilikom pobijanja šipova, nepažnjom izbetonirao uličnu cev koja je ispod asfalta napravila septičku jamu. Investitor i vlasnik firme "Sigma stan" Njegoš Jevtović, za "Novosti", kaže da je spreman da plati odštetu i popravku cevi kada stigne rešenje Privrednog suda, koji je i naložio veštačenje.

U ovoj uskoj zvezdarskoj ulici, gde u zgradama "starim" jedva deceniju kvadrat košta najmanje 2.300 evra, potpuno je neverovatno da se više od 120 stanara Banjske već dva meseca muči sa kanalizacijom koja nema gde da ode, te se vraća u podrume, a neprijatan miris osećaju i oni na poslednjem spratu. Najveći pritisak je na broju 17, cisterne JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" ovde svakodnevno ispumpavaju otpadne vode, ali to je samo privremeno rešenje.

- Smrad fekalija se pojačava kad se cevi napune, ta tečnost je ušla i u bazenčić ispod stepeništa, te u okno od putničkog i auto lifta, od čega su se napravile tri septičke jame - kaže nam Dejan Tatić, jedan od stanara Banjske 17. - Liftovi ne rade, sajle su zarđale, a već dva meseca niko ne koristi podzemnu garažu, za parking se sami snalazimo. Strahujemo od svakog jačeg nevremena, jer nam je oko 60 centimetara drugog nivoa potopljeno fekalijama. Grozno je, nehigijenski i nezdravo za sve nas koji ovde živimo, a među stanarima ima i male dece, kao i nepokretnih.

Foto M.-Anđela

Prema rečima direktora Gradskog zavoda za veštačenje Vlade Sekulića, njihove ekipe su izašle na teren još 6. maja, po nalogu Privrednog suda, kome se sa ovim predlogom obratilo JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija". Veštaci su uz pomoć specijalne kamere snimili zagušenu cev.

- Konstatovano je da su kineta i izlazna cev ulične kanalizacije zabetonirane, a da je beton u revizioni silaz ušao kroz priključak iz pravca gradilišta - objašnjava, za naš list, direktor Sekulić. - Izveštaj smo poslali Privrednom sudu još 18. maja i na njima je da, na osnovu tog dokumenta, donesu rešenje i utvrde da li je investitor odgovoran i ko će da izmiri štetu.

Dok nadležna pravosudna institucija razmatra dokaze, vlasnik firme "Sigma stan" Njegoš Jevtović, koji zida na broju 11 kaže da je problem nastao nesrećnim slučajem, i da će verovatno morati da plati odgušenje cevi.

- Ta cev je deo ulične kanalizacije koja ulazi u našu parcelu - ističe, za "Novosti", investitor Jevtović. - Za nju niko nije znao, ne postoji u evidenciji "Vodovoda". Nesrećnim slučajem, verovatno dok smo betonom zalivali pobijene šipove, zapušila se u dužini od 10 metara i napravila problem komšijama. Potpuno sam saglasan sa nalazima veštaka te ćemo mi, kada stigne rešenje Privrednog suda, najverovatnije platiti popravak i štetu, što neće biti mala cifra. Ali, ne bežimo od odgovornosti.

KVAR OD FEBRUARA

PRVI problemi sa kanalizacijom u ovoj ulici javili su se još u februaru, i to na broju 11. Iako su ga prijavili, stanari Banjske 11 nisu davali veliki značaj ovom problemu, tako da je kvar "tinjao" sve do aprila, kada su fekalije počele da se vraćaju na broju 17.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije