Uvek fali jedan papir: Zbog čega država daje subvencije za dovođenje stranih turista na kašičicu

A. M.

17. 01. 2020. u 11:28

Увек фали један папир: Због чега држава даје субвенције за довођење страних туриста на кашичицу

Foto N.Fifić

Nelogični zahtevi agencijama i "brdo" dokumentacije

OKO četiri miliona turista posetilo je Srbiju prošle godine, ali je samo sedam agencija ostvarilo pravo na subvencije za dovođenje stranih gostiju. Najmanje 17 papira potrebno je agencijama da bi dobile subvencije od države za dovođenje stranih turista, pa je to razlog što je prošle godine stiglo 16 prijava za novac koji je dodeljen za samo sedam grupa gostiju.

Vlasnici agencija se slažu da je zakonsko rešenje dobro, želja zakonodavca da se agencije stimulišu velika, odobreni novac se brzo isplaćuje, ali je problem u samoj realizaciji. Tačnije, svi misle da je problem u realizaciji i neobučenosti kadra koje odlučuje o subvencijama.

Recimo, agencija "Top turs" dovela je prošlog septembra tri grupe sa više od 1.500 austrijskih turista koji su u Srbiji boravili po nedelju dana. Iako su podneli istu dokumentaciju za sve tri grupe, dobili su subvencije samo za prvu.

- Predajemo zatvoreni koverat sa dokumentacijom koja se ne otvara pred komisijom, pa opravdano sumnjamo da se deo dekumenata izgubi - kaže Biljana Radulović iz "Top tursa". - Sav novac od subvencija preusmerićemo u humanitarne svrhe. Za španske turiste, koji iz Saragose stižu zakupljenim čarterom za Vaskrs 8. aprila, nemamo nameru da podnosimo zahtev za subvencije, jer je naš rad degradiran.

I Mirjana Ljubinković, vlasnica agencije "Glob Metropoliten turs", zamera na lošoj realizaciji.

Pročitajte još - Do dozvole fali jedan klik

- Pitanje da li dokumente pregleda obučena osoba - kaže Ljubinkovićeva. - Usred sezone danima sakupljamo dokumente i onda nam neko zamera "zašto smo hotelu plaćali u ratama"! Državi je, valjda, najvažnije da se vidi protok novca.

Osnovna zamerka svih vlasnika agencija je obimna dokumentacija za koju smatraju da je deplasirano tražiti u 21. veku. Recimo, pored dva zahteva treba predati dvojezični ugovor, profakturu i konačan račun, sve račune, kopiju knjige gostiju... Agencijama se zamera kada su ugovori za grupe prošlogodišnji, iako je u poslovnom svetu svima jasno da se poslovi ne sklapaju pred dolazak same grupe. Ne prihvataju ni prijave kada je uplaćeno na račun firme koja je vlasnik hotela i slično.

- Jedna od zamerki je bila zašto se na spisku ljudi koji su ručali u restoranu nalaze vozač i vodič - kaže Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija. - Najjednostavnije je videti da li je plaćen PDV na usluge. Agencije koje dovode strane turiste se bave izvozom, jer donose devize, a cilj ovih subvencija koje se dodeljuju domaćim a ne stranim agencijama je da profit ostane Srbiji.

DUPLO VIŠE

MINISTARSTVO za turizam kaže da je u 2019. godini pravo na subvencije ostvarilo sedam agencija, po osnovu 16 zahteva.

Ukupan iznos subvencija koje su ostvarile ove agencije iznosi 17.685 evra, što je za oko 156 odsto više u odnosu na prethodne godinu. Prošle godine su subvencije dobile četiri, a 2016. godine samo tri agencije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije