Svetogorski hram vratnjanskih kapija

B. Subašić

četvrtak, 27. 06. 2019. u 22:54

Светогорски храм вратњанских капија

Foto B.Subašić

Predlog za vikend: Poseta svetinji i prelepom kanjonu u kršu Negotinske krajine. Nedavno je proplakala ikona Bogorodice u manastiru Vratna koji su u srednjem veku utemeljili podvižnici iz Hilandara

MISTIČNI pejzaži kanjona Vratne u kršu istočne Srbije fascinirali su i dvojicu učenih kaluđera iz Hilandara koji su u 14. i 15. veku dolazili sa Svete Gore da tihuju i podvizavaju se u divovskim lukovima Vratnjanskih kapija. Njihova opčinjenost ovim mestom postaje razumljiva kada se uđe pod krov akustičnih prirodnih katedrala gde odjeci slapova ledene bistre reke šapuću bezbrojnim glasovima.

Vratnjanske kapije su ostaci divovske pećine čiji se krečnjački svod najvećim delom obrušio, ostavljajući samo tri prerasti, elegantna prirodna luka, koji premošćuju duboki kanjon.


PROČITAJTE JOŠ: Šetnja nad krstom Lazarevog kanjona

Velika i Mala prerast nalaze se u neposrednoj blizini ždrela klisure Vratne, gde su svetogorci u srednjem veku napravili manastir na platou gde hučna reka iz belog krša izbija u zelena polja. Treća je oko četiri kilometra u dubini klisure i do nje vodi odlično označena bajkovita staza.

Posle propasti srpske srednjovekovne države manastir je rušen i pljačkan, ali ovdašnje stanovništvo je uvek iznova podizalo crkvu koja je u narodnoj svesti deo neuništivih hramova Vratnjanskih kapija gde su se podvizavali svetitelji. Istoričari smatraju da je manastir utemeljio srpski arhiepiskop, prepodobni Nikodim Prvi u vreme kralja Milutina, a da ga je dovršio i proširio Sveti Nikodim Tismanski, rođak kneza Lazara.

Vratna je i danas vrelo predanje o čudima, među kojima se poslednje desilo nedavno dok je manastir, posle nekoliko vekova, ponovo živopisan. Monahinje svedoče da je ikona Bogorodice Vratnjanske iz 17. veka tada proplakala dok je crkva dobijala novi sjaj, a da se u oltaru ispod neočekivano pojavila freska s Hristovim likom, rad nekog velikog srednjovekovnog majstora.PROČITAJTE JOŠ: U našim banjama lepše nego na moru!

OSVEŽENjE

STAZE kroz klisuru Vratne i oko nje su dobro uređene i obeležene, pa privlače i ljubitelje prirode i brojne poklonike manastira. Kanjon u kome ledena reka stvara prijatnu klimu je veoma privlačan u vreme velikih vrućina. Manastir Vratna od koga počinju staze udaljen je oko 37 kilometara i od Donjeg Milanovca i Negotina.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)