UKUPAN prošlogodišnji prihod popularnog sajta “Buking” od rezervacija nehotelskog smeštaja iznosio je 2,8 milijarde dolara, veliki prihod je ostvario i interent rezervacioni sistem Airbnb, pa je jasno da se turizam značajno promenio poslednjih godina, odnosno da su vlasnici stanova i apartmana otkinuli veliki deo finansijskog kolača hotelima.

- Podatak da se veliki broj turista odlučuje za privatni smeštaj, nas toliko ne zabrinjava ukoliko je smeštaj registrovan. Mi vodimo bitku sa ilegalnim smeštajem - kaže Georgi Genov, direktor Udruženja hotelijera i restoratera Srbije.


PROČITAJTE JOŠ: Savršen provod u "Malom Parizu"

Srbija je lane sa 3,6 miliona noćenja zabeležila odličnu godinu, a svi ovi gosti boravili su u hotelima i registrovanom smeštaju. Prosečna popunjenost hotelskih soba u Beogradu iznosi 71,6 odsto, što je odličan podatak.

- Lane je otvoreno 1.370 novih soba, a statistika će ih tek ove godine uzeti u obzir. Prosečna popunjenost verovatno iznosi 63 odsto - ističe Genov.

Novi Zakon o turizmu predviđa da će vlasnici stanova za izdavanje plaćati paušalan porez po krevetu, u zavisnosti od lokacije, pa se očekuje da će veliki broj “sivih” kreveta preći u legalnu zonu. Do kraja prošle godine u Beogradu je već bilo registrovano oko 1.500 apartmana sa više od 3.500 ležajeva, što je značajno povećanje.

Broj privatnih kreveta u Srbiji, a naročito Beogradu, i dalje ne može da parira hotelskom smeštaju. Naime, samo Beograd ima sto hotela i 6.000 soba. To nije dovoljno za sve veći broj turista, jer već podaci iz januara ove godine pokazuju novo povećanje dolazaka stranaca.


PROČITAJTE JOŠ: Vožnja dajakom, pa ćevapi i pivo

REZERVIŠI DIREKTNO

HORES je započeo kampanju “bukiraj direktno” kojom se turisti pozivaju da ne plaćaju proviziju rezervacionim sistemima. Kampanja se sprovodi u hotelima širom Srbije, a gostima se predočava ušteda koju će imati ukoliko direktno pozovu hotel umesto da daju procenat virtuelnom rezervacionom sistemu.