Prvo na lepinju, onda na Đetinju

A. Krsmanović

22. 06. 2015. u 11:41

Kad idete na Zlatibor, obavezno svratite u ovaj lepi grad. Ovde je i druga najstarija hidrocentrala na svetu, izgrađena 1900. godine

Прво на лепињу, онда на Ђетињу

PORED Užica prolaze svi koji idu na Zlatibor ili crnogorsko primorje. Nažalost, retko ko svraća, iako u ovom gradu može da se provede izuzetno zanimljiv dan.

9.00

Užička komplet lepinja je prava energetska bomba, a čine je: lepinja, jaje, supena kašika starog užičkog kajmaka i pretop (saft od jagnjećeg i prasećeg pečenja). Posle ovakvog doručka možete da se šetate gradom do uveče.

10.00

Šarenilo i bogatstvo tezgi na pijaci, obavezno je odredište u subotu ujutru. Užice ima pijacu na kojoj se prodaju domaći suvomesnati proizvodi, kajmak i sir na mlečnoj pijaci, u dnu zelene tržnice su rukotvorine, a na vrhu cvetna pijaca.

11.00

Trg partizana je početna tačka i žila kucavica grada. Tu se nalaze Narodno pozorište i Narodna biblioteka, a Trg se spušta sve do takozvanog hotela “Sivonja”. Ovde su se održavali sletovi, demonstracije, koncerti, a trg su poredili sa onim u Braziliji.

12.00

Mnogima je Trg Svetog Save omiljeni, jer se tu nalazi lepa Crkva Svetog Đorđa i “buket” školskih zdanja: stara užička Gimnazija, srednje škole, osnovna i muzička, Učiteljski fakultet i Visoka poslovna. Na sredini trga je Aljova česma iz 19. veka, kao i muzejska kuća Jokanović, koji su bili jedna od najbogatijih porodica.

13.00

Na nekoliko minuta od centra je gradska plaža na reci Đetinji. U maju se ovde voze roleri, u junu se slavi matura. Kada žega pritisne, Užičani ovde traže osveženje, a tu se početkom avgusta na Starom železničkom mostu, pored hidrocentrale, organizuje takmičenje u skokovima u vodu.

14.00

Stara hidrocentrala iz 1900. godine jedna je od najvećih atrakcija Srbije. Tarabići su prorekli “sinulo viđelo iz rijeke”. To je druga hidrocentrala na svetu, odmah posle Nijagare. U prelepom zdanju danas se nalazi Muzej tehnike, a stare “Simensove” centrale i danas proizvode struju.

16.00

Poslednjih godina u Užicu se organizuje tura “Užička republika” koja podrazumeva razgledanje važnih mesta i spomenika iz Drugog svetskog rata.

Memorijalni spomen-kompleks “Kadinjača” sastoji se od nove spomeničke kompozicije i starog spomenika - piramide. Posvećen je borcima hrabrog Radničkog bataljona, koji su 29. novembra 1941. godine poginuli na ovom brdu braneći odstupnicu Vrhovnom štabu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Nemanja

22.06.2015. 15:02

Uzicanin sam i mogu sa ponosom da kazem da je Uzice medju 5 najlepsih gradova stare Juge

Nenad

23.06.2015. 06:10

Svima preporucujem odmor ili kratki predah u Uzicu.Zaista je lepo prosetati lepa su brda okolo,blizu je Zlatibor.Lepinja je posebna pricai sto je vazno nije jako skupa a prava je energetska bomba.Dobro sam jeo i u Kosjericu i tamo imate lepinju ,sva mirisi moze sa svim,kajmak,prsuta,sir,ima dobra cesma a tu je i motel sa kuhnjom cuvenog Milijana koji im je predsednik opstine,kuvao je u UN,tek toliko da se zna.Kosjeric ima lep otvoren bazen i tu mozete da odmorite.Dobar rostilj,.