Subotičane osim korone plaši i surlaš: Bube nalik na krpelje padaju na ljude

J. LEMAJIĆ

subota, 04. 07. 2020. u 13:22

Суботичане осим короне плаши и сурлаш: Бубе налик на крпеље падају на људе

Građani mislili da su krpelji

Osim virusa, Subotičane ovih dana muči i najezda buba sa useva uljane repice. Zaštitari kažu da će se štetočine povući za mesec
SUBOTIČANE ovih dana osim korone, brinu bube, nalik na krpelje, koje padaju sa drveća u velikom broju. Reč je o repičinom surlašu, koji se nastanjuje na uljanoj repici, a zbog blizine useva, sada je preplavio grad.

- Dok smo sedeli u bašti kafića padale su na nas i jako smo se uplašili jer smo mislili da su u pitanju krpelji. Išli smo do hitne da nas pregledaju, pa su nam rekli da ljudi masovno zovu, ali da nisu u pitanju krpelji već neke druge bube koje nisu opasne - kaže Subotičanka Biljana V.

U sličnoj situaciji su i radnici u trgovinskim objektima, kojima bube ulaze među odeću na rafovima.

- Bukvalno ne možemo da otvorimo vrata a da nam roj buba ne uđe unutra. Jako je neprijatno kada kupci ulaze i kada se sklanjaju od buba ili kada se uvuku u stvari na rafovima - priča Mirjana Dedić, prodavačica u jednom butiku u ulici Dimitrija Tucovića. - Čim smo primetili najezdu buba, prskali smo svim mogućim sprejevima, ali bez mnogo efekta. Zvali smo deratizaciju i molimo nekog ko je nadležan da nam pomogne da rešimo ovaj problem. Ovo je prvi put da se susrećemo sa njima. Ne možete tri minuta da stanete da vas bube ne napadnu. A čim otvorimo vrata one uleću unutra.

Zaštitari su upoznati sa problemom, koji će se, kako kažu, rešiti sam od sebe.
- Najpre smo bubu primetili na poljima uljane repice, u periodu cvetanja i precvetavanja, kada su se masovno pojavile. Ali, nažalost, tada je već bilo kasno za zaštitu protiv ovih štetočina - objašnjava Hajnalka Bognar Pastor, stručni saradnik za zaštitu bilja u Poljoprivrednoj stručnoj službi. - Sada se ona namnožila na parcelama na kojima se gaji uljana repica, a kako je žetva u toku, ona je sa parcela prešla u naseljene delove sela i grada.


NIJE OPASNA PO ZDRAVLjE


ULjANA repica se gaji na velikim površinama već godinama, nije se radila zaštita protiv nje, pogodivali su joj i vremenski uslovi i zato se javlja u tolikom broju, ali buba nije opasna po zdravlje ljudi. Ona će se dopunski hraniti na nekim biljkama, ali za manje od mesec dana ona bi trebalo da ide na prizemljavanje i tako više nećemo imati problem - dodaje Hajnalka Bognar Pastor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije