Oživeće simboli grada: Privrednici Leskovca obnavljaju stara zdanja

I. Mitić

ponedeljak, 22. 06. 2020. u 06:45

Оживеће симболи града: Привредници Лесковца обнављају стара здања

Dograđeni hotel Foto I. Mitić

Privrednici preuzeli inicijativu da u Leskovcu obnove nekadašnja zdanja sa razglednica. Grade se i adaptiraju ugostiteljski kapaciteti, moderan tržni centar, akva-park
Hotel "Beograd", Motel "Atina" i čuvena šajkača odnosno okrugli paviljon "Leskovačkog sajma", često su bili motivi na razlednicama iz Leskovca. To su objekti po kojima je ovaj grad bio prepoznatljiv, a u Leskovčanima bude nostalgiju za vremenom kada su "bili puni života". U ugostiteljskim objektima su se slavila venčanja, mature, odlasci u vojsku, dok su se pod kupolom sajma održavale prestižne manifestacije, koje su okupljale mnoge goste iz inostranstva, kao i nezaboravni novogodišnji vašari.


Posle neuspelih privatizacija i dugogodišnjeg propadanja, domaći privrednici su preuzeli inicijativu u svoje ruke. Ovih dana intenzivno rade na tome da simbolima Leskovca udahnu novo trajanje. Pretvaraju se u savremena zdanja i prilagođavaju potrebama novih generacija. Nakon namere bivših vlasnika da sajam u obliku šajkače sruše do temelja, leskovačko preduzeće "Metla komerc" sačuvalo je ovo karakteristično arhitektonsko rešenje. U paviljonu sajma će biti otvoren moderan tržni centar, a planirana je i dogradnja dodatnih objekata.


- Najteže je bilo zadržati autentičan oblik, a sagraditi nešto moderno i lepo. U rekonstrukciju paviljona površine 6.500 metara kvadratnih sa 25 lokala, koja je počela prošle godine, izgradnju stambenog objekta od 15.000 kvadrata, hotela i restorana, biće uloženo više od osam miliona evra - kazali su u ovom preduzeću.

Izgradnja stanova počinje u novembru, a garni hotel, u okviru postojećeg "sajamskog" prostora, već je završen i gostima nudi smeštaj sa četiri zvezdice.


I čuveni hotel "Beograd" je kod bivših vlasnika propadao, ali i tu dve leskovačke kompanije, Home Centar Vera i Stefaneli International, sada ulažu oko sedam miliona evra. Prva faza obnove ove višespratnice je završena.


U novoizgrađenom aneksu otvoreno je nekoliko prodajnih objekata poznatih brendova, a obnovljena je i fasada. U toku je opremanje velikog restorana, dva kafića, svečanih sala i kongresne dvorane. Ovi radovi bi trebalo da budu okončani do kraja godine. Sobe u ovom zdanju biće opremane u više faza, a već narednog leta hotel će imati novouređene apartmane na prvom spratu. Sve što je planirano biće završeno za nekoliko godina uključujući i izgradnju kafića na krovu hotela do koga će se dolaziti panoramskim liftom.


Foto I. Mitić


Hotel "Beograd" je bio deo velikog sistema HUP "Balkan" kao i devastirani motel "Atina" kraj starog auto-puta. Na ovom prostoru u toku je izgradnja akva-parka, a investitor je vlasotinački privrednik Dragan Stojanović, vlasnik "Mlekare Gložane".


U ceo projekat, kako je najavljeno, biće uloženo između šest i sedam miliona evra. Na ovom mestu biće izgrađen i hotel sa 40 soba kao i restoran sa kapacitetom od 400 mesta. Izgradnja akva-parka je počela i očekuje se da će prve kupače da primi naredne godine.


Foto I. Mitić


HOTEL NA ULAZU U GRAD


Leskovac bi trebalo da dobije i novi hotel na ulazu u grad. Poznati leskovački ugostitelj Ivan Branković namerava da gradi novi objekat od 6.500 metara kvadratnih. Kako su najavili iz lokalne samouprave, planira se izgradnja višespratnog objekta, koji će imati restoran sa 200 mesta, 52 sobe, kongresnu i salu za konferencije, spa-centar i druge prateće sadržaje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije