Kako su se lokalne samouprave na jugu zemlje prilagodile epidemiji: Slave i litije po meri virusa

D. ALIHODžIĆ

sreda, 27. 05. 2020. u 07:51

Како су се локалне самоуправе на југу земље прилагодиле епидемији: Славе и литије по мери вируса

Detalj iz Vlasotinca Foto SO u Vlasotincu

U Nišu, Leskovcu, Vlasotincu i Medveđi masovna okupljanja zamenili simbolični gestovi
ZATO što su određene mere, donete u cilju prevencije i sprečavanje širenja još aktuelnog virusa, ostale na snazi i po ukidanju vanrednog stanja, mnoge lokalne samouprave na jugu Srbije su obeležavanje gradskih slava ili litija organizovale samo na simboličan način.

- Dan Opštine je bio idealna prilika da se ovdašnjim ljudima i gostima predstavimo šta je sve urađeno tokom protekle godine, ali smo procenili da bi tako nešto sada bilo previše rizično. Verujem u to da ćemo dogodine imati još bolje rezultate, jer je Medveđa postala veliko gradilište. Obnovili smo i asfaltirali 140 kilometara puteva, a upravo započinjemo radove u Sijarinskoj Banji. Uz pomoć države, za izgradnju sadržaja koji će privući turiste ćemo uložiti više od 70 miliona - kaže prvi čovek Medveđe Nebojša Arsić koji je, sa predsednikom SO Milanom Stevanovićem, na opštinskom sajtu objavio samo prigodnu čestitku.

Prenos moštiju Svetog oca Nikole, slava vlasotinačke varoši, obeležen je rezanjem kolača u crkvi posvećenoj silasku Svetog Duha na apostole, ali se odustalo od litije i tradicionalnog okupljanja "kod krsta". I ovde je predsednik Skupštine opštine Bratislav Petrović komšijama poželeo srećnu slavu i dobro zdravlje, uz nadu da će dogodine sve biti po starom...

Niška slava "pada" 3. juna, na dan Svetog cara Konstantina i carice Jelene, i takođe je obeležavana gotovo čitave sedmice. Kako će biti ove godine još nije izvesno, mada je potvrđeno da tradicionalni verski obredi neće izostati. Ipak, ostale manifestacije - poput naučnog skupa na temu "Niš i Vizantija" - biće organizovane posredstvom video-linka.

Slično će, saznajemo, biti i u Leskovcu, gde su litije dosad bivale organizovane 9. juna, na dan Svete Trojice.