U ĆUPRIJI je dramatično porastao broj obolelih od kovida-19, a kako je najavio predsednik Štaba za vanredne situacije Ninoslav Erić, s obzirom na to da od o dponedeljka počinju obuhvatnija testiranja, broj zaraženih će još rasti. Posebno zabrinjavajuća je činjenica da je korona ušla u Opštu bolnicu.

Nakon prvog slučaja jedne zdravstvene radnice, koja je virus, sa svojim suprugom koji je došao iz inostranstva, i donela u grad na Moravi, tokom protekle sedmice stigli su pozitivni rezultati za još nekoliko zdravstvenih radnika, lekara i medicinsku sestru.


Prema nezvaničnim saznanjima, u najlošijem zdravstvenom stanju je sestra sa odeljenja nefrologije, L. M., iz obližnjeg sela Krušar, koja je transportovana u KBC "Dr Dragiša Mišović". U razgovoru za "Novosti" suprug ove žene, poljoprivrednik iz Krušara, objašnjava da je ona pre desetak dana dobila stomačne probleme:

- Bilo joj je muka, povraćala je, nije mogla da jede. Radila je sve vreme, do prošlog ponedeljka, ali joj se stanje pogoršalo, kašljala je. Sin i ja smo je odveli u Hitnu službu, a snimak pluća pokazao je da ima upalu. Zadržali su je u bolnici, a posle je hitno prebacili u Beograd. Poslednji put sa njom sam se čuo dok je bila u Ćupriji, a telefon joj je sada nedostupan.

POMORAVSKI OKRUG CIFRA od 41 obolelog na zvaničnom sajtu "kovid-19", ne odnosi se samo na opštinu Ćuprija, već na ceo Pomoravski okrug, objasnio je Ninoslav Erić, komandant Štaba za vanredne situacije te opštine. U Ćupriji je potvrđeno 34 zaraženih, u Paraćinu osam, u Jagodini tri, u Svilajncu jedna i u Rekovcu dve osobe.

Prema izvorima "Novosti", kolega koji je radio smenu sa obolelom medicinskom sestrom i koji je imao temperaturu, bio je negativan na testu, dok je koleginica iz smene bila bez simptoma i poslata je u kućnu izolaciju. Ostali zaposleni na nefrologiji očekuju da budu testirani.

Situacija se iskomplikovala i na Odeljenju urologije, koje se nalazi u drugoj zgradi. Čim su dva urologa počela da pokazuju simptome, hospitalizovani su, a četiri medicinske sestre, koje su imale temperaturu, poslate su kući. Urolozima je uzet bris prošlog četvrtka i pozitivan nalaz je već stigao. Odeljenje je u međuvremenu radilo. Pre svih ovih slučajeva, zaraza virusom potvrđena je kod jedne sestre sa ORL.

Dva nulta obolela u Ćupriji pojavila su se 18. marta, a ta opština je još pre toga uvela drastična ograničenja, pa je zabranjen rad praktično svih maloprodajnih objekata osim prehrane i apoteka. U ovoj opštini je veliki broj ljudi na privremenom radu u inostranstvu, pa su upravo iz tog razloga i uvedene rigorozne mere.