UČENICA šestog razreda ovdašnje Osnovne muzičke škole "Živorad Grbić" u Valjevu, u klasi profesorke Zorane Matić, Marija Obradović (13), apsolutni je pobednik ovogodišnjih 22. Međunarodnih susreta flautista "Tahir Kulenović", u gradu na Kolubari, najstarije i najveće manifestacije te vrste na Balkanu. Školu domaćina predstavljali su 24 učenika i dva kamerna ansambla iz klasa profesora Zorane Matić, Slobodanke Vasiljević Ljujić i Mine Čkojić, koji su osvojili po 13 prvih i drugih nagrada.

Na sceni valjevske muzičke škole nastupilo je 153 flautista iz 30 obrazovnih institucija iz šest država, uz podršku 48 pedagoga i 41 klavirskog saradnika. Takmičare, uzrasta od sedam do 23 godine, ocenjivao je žiri profesora muzičkih akademija i srednjih škola iz Beograda, Ljubljane, Sofije, Skoplja, Novog Sada, Podgorice i Valjeva.

PROČITAJTE JOŠ - Flautistkinja Jana Ilić: Niko mlađi u Karnegi holu!

Najbolji kamerni ansambl osnovaca su "Flautisti" muzičkih škola "Kosta Manojlović" iz Zemuna i "Vladimir Đorđević", u klasi profesora Aleksandra Burkerta. Laureat među srednjoškolskim ansamblima je "Duo Sofija i Kristina", NMU "Ljubimir Pipkov" iz Sofije, Bugarska, u klasi profesora Georgi Spasova. U kategoriji osnovnih muzičkih škola pobedila je Olga Zurovac, učenica drugog razreda OMŠ "Vladimir Đorđević" iz Aleksinca, klasi profesorke Biljane Dimitrijević, koja je nastupala uz klavirsku saradnju profesora Srđana Đorđevića.

- Marija Obradović od samog početka školovanja jedna je od najjačih mladih ličnosti u srpskom svetu muzike, dobitnica mnogih međunarodnih i republičkih nagrada - kaže mr Suzana Radovanović Perić, direktorka Muzičke škole "Živorad Grbić" u Valjevu. - Apsolutnom nagradom na festivalu u svojoj školi i svom gradu, Marija je sve ono što jesu i valjevski "Susreti flaute".


NAJBOLjA STUDENTKINjA IZ LjUBLjANE

MEĐU studentima, najbolja je Ane Franciska Fundalić, sa prve godine Muzičke akademije u Ljubljani, u klasi profesora Mateja Zupana. Za najbolje pedagoge proglašeni su profesori Aleksandra Horvat iz MŠ "Isidor Bajić" u Novom Sadu i Zorana Matić MŠ "Živorad Grbić" u Valjevu. Nagrade za najbolje klavirske saradnike dodeljene su Dragani Raić i Meri Bojić Radojičić, profesorima Fakulteta muzičkih umetnosti u Beogradu.