NI buran aplauz sa pozivom na bis u Karnegi holu u Njujorku, Jani Ilić, maloj--velikoj šabačkoj flautistkinji, nije oduzeo ništa od bezbrižne dečje skromnosti. Talentovana 10-godišnjakinja tek sleže utiske sa nastupa u jednoj od najprestižnijih koncertnih dvorana sveta, ali je već stigla u svoju muzičku školu da, kao i obično, vežba sa svojim profesorima Biljanom Pricom i Milošem Milutinovićem.

Jana je osvojila prvu nagradu American Protege International Woodwins and Brass competition, za izuzetna postignuća u muzičkom performansu 2015, tako da je nastup u Karnegi holu, u stvari, bio nagrada. Niko iz Srbije u njenom uzrastu nikada ranije nije svirao na ovom mestu, a Jana je, među 33 učesnika iz celog sveta, osvojila srca i žirija i publike.

- Izašla sam na bis - kaže Jana jednostavno. - Kakav je osećaj? Ma divan! Tada znam da je publika zaista uživala u mom nastupu.

Dok čavrlja sa nama, Jana otkriva da je flautu zavolela još dok je bila mala i priseća se kako su je roditelji, sasvim slučajno, odveli na koncert flaute u Novom Sadu. Ubrzo, izrazila je želju da i ona počne da svira ovaj instrument, ali su joj odgovorili da mora "da pričeka da malo poraste".

Želja ove devojčice, izgleda, zaista je bila prevelika, pa je još jedna slučajnost i srećna okolnost, pre dve i po godine, u njenu osnovnu školu dovela profesorku Biljanu Pricu, koja je imala zadatak da održi prezentaciju flaute kao instrumenta. Jana se javila, roditelji su je doveli na prijemni da joj ispune želju, a ona je bila - prva na listi!

- Ja flautu ne volim. Ja je obožavam - kaže nam Jana.

IGRA BEZ LUTKICA NA naše pitanje da li se ponekad igra, devojčica zastaje u razgovoru, kao da je malčice uvređena, pa na kraju odgovara.- Ja se uvek igram... Niste valjda mislili s igračkama? Ne, ne lutkice! Ponekad lastiš, ali samo u školi. I volim da provodim vreme sa sestrama Milicom i Minjom i sa društvom.

Ona vežba po dva sata dnevno. Pred nastupe i dvostruko duže, ali se nimalo ne žali. Igrala je balet, pa je opet izabrala flautu. A na opasku da bi sad trebalo da kuje planove za muzičku budućnost, potpuno neočekivano najavljuje da će da svira - saksofon.

- Ne bi me ni to iznenadilo - priznaje, više za sebe, otac Darko Ilić, koji kaže da je samo logistika i ne želi da "kvari" Janine intervjue niti razgovore sa novinarima. Ali očigledno zna da je ćerka i više nego uporna kada nešto želi.

Profesorka Biljana Prica kaže da se, ipak, sve sa Janom dešavalo, nekako, prebrzo. Za samo dve i po godine, devojčica je postigla nezamisliv napredak i razvila se do neslućenih visina. Osvojila je dvadesetak nagrada, a prošlog meseca briljirala je na Međunarodnom takmičenju flautista u Holandiji, gde je dobila novu flautu.

- Jana će tek da raste - kaže profesorka Prica i grli je sa ponosom i toplinom. - Ona je dobila najveći aplauz u Njujorku. Organizator nije predvideo vraćanje pred publiku i svi su se malo začudili. Jer, pravila su rigorozna, ali i visoko profesionalna.