SOMBORSKO JKP "Čistoća" je postavilo 20 velikih kontejnera od pet kubnih metara u somborskim selima, sa ciljem da spreči stvaranje divljih deponija. Tako žitelji svih 15 naselja više neće imati problem da se u svakom trenutku reše kabastog otpada iz svojih domaćinstava.

Duško Sekulić, direktora "Čistoće", kaže da su do sada ovakvi kontejneri postavljani samo u toku akcije "Mesec čistoće u selima, koja je trajala u zavisnosti od veličine naseljenog mesta od jedne do dve nedelje.

- Zbog pritužbi građana da im navedeni period nije dovoljan i zbog stvaranja sve većeg broja divljih deponija, odlučeno je da se trajno postave kontejneri u svakom selu - kaže Sekulić. - Kontejnere će "Čistoća" prazniti kontinuirano tokom cele godine prema unapred utvrđenom rasporedu dva puta nedeljno u svakom selu.

Kontejnere su delom izradili radnici "Čistoće" u odeljenju mašinske radionice, a delom su kupljeni na tržištu, zbog želje da što pre krenu sa realizacijom. Za nabavku 20 kontejnera iz gradske kase izdvojena su dva miliona dinara, a za troškove pražnjenja kontejnera i odvoženja otpada na deponiju Rančevo opredeljeno je još 3.000.000 dinara.

U ovom preduzeću kažu da su divlje deponije veliki problem kako u gradu, tako i u selima. Za njihovo nastajanje u najvećoj meri krivi su nesavesni građani.

- Mi smo sa komunalnom inspekcijom u prethodnom periodu samo u gradskoj MZ Nova Selenča identifikovali oko 15 malih divljih deponija. Ljudi su ispred stambenih zgrada odlagali stari nameštaj, šut, raznorazni građevinski otpad - veli Sekulić.


IZNAJMLjIVANjE

IZ JKP "Čistoća" apeluju na građane koji imaju problem odlaganja kabastog i građevinskog otpada da ga ne odlažu u kontejnere za komunalni otpad. Svi imaju mogućnost da pozovu službu komercijale ovog preduzeća i iznajme kontejner od pet kubika u kojem će odložiti kabasti otpad po ceni od 2.500 dinara.