KRALjEVO – Povodom Dana državnosti Republike Srbije i pravoslavnog praznika Sretenje u rudarskoj varošici Ušće u Ibarskoj klisuri, pedesetak kilometara udaljenoj od Kraljeva, minulog vikenda održana je tradicionalna, deveta po redu međunarodna atletska manifestacija pod nazivom „Sretenjska trka – Ušće 2020.“


U ovogodišnjoj uličnoj trci u muškoj i ženskoj konkurenciji, podeljenoj po uzrasnim kategorijama od predškolaca do veterana, koju je po lepom februarskom danu pratilo više od hiljdu meštana, radoznalaca, ljubitelja kraljice sportova i gostiju iz Kraljeva, ukupno je učestvovalo oko 200 takmičara među kojima su bili i atletčari iz Rumunije.


- Za razvoj atletike i sporta u ušćanskom kraju ova tradicionalna manifestacija ima više nego značajan doprinos, a njenom organizacijom meštani Ušća na jedinstven način obeležavaju Dan državnosti Srbije. Ovo je lepa tradicija koja prevazilazi lokalne okvire – kaže Vučić Đoković, direktor trke.


Posebnu atrakciju i ove godine svakako je predstavljala trka rudara „Ibarskih rudnika“ iz obližnjeg Baljevca kao i njihovih kolega iz još nekoliko rudnika koji su uličnu stazu savladali sa kompletnom opremom i šlemovima.


PROČITAJTE JOŠ: Najstarija atletska manifestacija: Kroz centar Beograda 15 trka


Gostoprimstvo meštana ove rudarske varošice nadaleko je poznata, pa su se i ove godine organizatori pobrinuli da se svi učesnici trke i brojni gosti osećaju prijatno uz ukusne domaće uštipke sa sirom ili šećerom, kao i neizostavni „šumadijski čaj“.


Foto: G.Šljivić