Novom Sadu iz budžeta grada za kulturu više od Pariza: Izdvajanja za šest godina povećanja 100 posto

J. S.

15. 02. 2020. u 08:50

Новом Саду из буџета града за културу више од Париза: Издвајања за шест година повећања 100 посто

Dalibor Rožić, član Gradskog veća za kulturu Foto D. Dozet

Srpska Atina uspostavlja evropske standarde u mnogim segmentima umetničkog stvaralaštva

NOVI Sad uspostavlja evropske standarde u oblasti kulture u mnogim segmentima, pa tako i u izdvajanjima iz budžeta za kulturu koji je dostigao, negde čak i pretekao, evropske gradove - kaže Dalibor Rožić, član Gradskog veća za kulturu.

Po njegovim rečima, od dobijanja titule Evropske prestonice kulture, Novi Sad je sa 4,53 odsto, koliko su iznosila budžetska izdvajanja Grada za razvoj kulture u 2016. kada je grad i poneo laskavu titulu, dosegao 8,68 procenata koliko je za tu namenu opredeljeno u budžetu za ovu godinu.

Pojedini evropski glavni gradovi izdvajaju za kulturu iz ukupnog gradskog budžeta uglavnom do 10 procenata - Madrid 3,65, Pariz 5,07, a Ljubljana 9,88 odsto. U tim prosecima se nalaze i gradovi kandidati za titulu Evropske prestonice kulture, gde procenti variraju od 1 do rekordnih 15 odsto. Od britanskog Lidsa, koji je 2018. izdvojio nešto više od jednog procenta u te svrhe, do 15,6 koje je 2017. izdvojio mađarski grad Vesprem.

PROČITAJTE JOŠ -Novi Sad proglašen za Evropsku prestonicu kulture 2021.

- Ukupni budžet Grada za oblast kulture od 2012. godine do danas uvećao se duplo. Mimo rekordnih ulaganja u infrastrukturu, u prostore za kulturu, u naredne dve godine, otvaramo mogućnost za razvoj kulturne scene i kroz programske konkurse u vrednosti od gotovo 700 miliona dinara. Ako na to dodamo redovan rad ustanova kulture koje imaju sedište u Novom Sadu, činjenica je da je kultura ponovo jedan od najvažnijih pokretača razvoja grada - navodi Rožić.

Tokom 2020. i 2021. godine Grad Novi Sad će kroz više od 20 otvorenih poziva dati priliku da se u budućoj Evropskoj prestonici kulture predstave, ne samo akteri lokalne, već i celokupne srpske kulturne scene.


KONKURSI

GRADSKA uprava za kulturu pokrenula je četiri konkursa, a "Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture" jedan. Kako bi se zainteresovani bliže upoznali sa uslovima već otvorenih konkursa, ali i onih koji su planirani u narednom periodu, organizuju se "Info dani", o kojima će javnost biti blagovremeno obaveštavana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije