PODUNAVSKI okrug je tokom poslednjih 12 godina izgubio više od 20.000 stanovnika. Naime, prirodni priraštaj je u sve većem "minusu", a najnoviji podaci ukazuju na to da godišnje umire dvostruko više ljudi nego što bude novorođenčadi.

Stopa nataliteta iznosi samo 7,8 i ima tendenciju smanjivanja, pa ne čudi to što analiza nadležnog Zavoda za javno zdravlje iz Požarevca pokazuje da je lane na pomenutom prostoru rođeno samo 1.468 beba. Istovremeno, preminulih je bilo 2.947.

Konkretnije, od 2010, Smederevo, Smederevska Palanka i Velika Plana su zajedno ostali bez 20.214 stanovnika. Ovaj podatak je još alarmantniji ako se zna da u Velikoj Plani, na primer, ima samo 38.000 žitelja.

- Najugroženija je Smederevska Palanka, gde je zabeležena stopa od -11,63 odsto - navedeno je u izveštaju specijaliste socijalne medicine dr Vesne Živanović.

U Smederevskoj Palanci je tokom 2018. rođeno 300 beba, a umrlo 833 ljudi, pa je lokalna samouprava u borbi za poboljšanje ukupne demografske slike najpre više nego udvostručila novčani iznos koji porodiljama sleduje iz opštinskog budžeta.

- Za prvorođeno dete sada izdvajamo po 30.000 dinara, a za ovu godinu je ta vrsta davanja projektovana na čak tri miliona - kaže prvi čovek Smederevske Planke Nikola Vučen, napominjući i to da je sredinom prošle godine formiran i odbor koji se bavi unapređenjem populacione politike.


PROČITAJTE JOŠ: Kosovo podržava vernike u Crnoj Gori: Litija i moleban u Kosovskoj Mitrovici (FOTO/VIDEO)


I Velika Plana namerava da ove godine poveća iznos pomoći porodicama koje su dobile nove članove...

- Trenutno za svako novorođenče izdvajamo po 21.000 dinara, a nezaposlene porodilje dobijaju još po 15.000 u tri rate - kaže prvi čovek tamošnje lokalne samouprave Igor Matković.


Detalj iz Porodilišta u Smederevu,Foto N. Živanović

U Smederevu se trudnicama isplaćuje jednokratni iznos od po 25.000, a porodiljama po 15.000 dinara. Gradonačelnik Jasna Avramović je nedavno predložila da se naknada porodiljama udvostruči. Za dvojke, trojke ili više dece istovremeno, gradska naknada iznosi 100.000 dinara.


OPLODNjA

U SMEDEREVU će pravo na naknadu troškova za vantelesnu oplodnju moći da ostvare i parovi koji već imaju jedno dete, a lokalna samouprava će umesto dva, ubuduće sufinansirati četiri pokušaja.

Smederevska Palanka je ove godine za vantelesnu oplodnju opredelila dva miliona dinara - dvostruko više nego lane.