Uzgajaju više od 300 golubova, drže ovce, plovke, ukrasnu živinu: Danijel i Sanja iz Svilajnca imaju pravo životinjsko carstvo

Z. GLIGORIJEVIĆ

23. 01. 2020. u 17:27

Узгајају више од 300 голубова, држе овце, пловке, украсну живину: Данијел и Сања из Свилајнца имају право животињско царство

Foto Z. Gligorijević

Nije im teško da više sati dnevno posvete hranjenju i čišćenju prostora u kom životinje borave

Više od 300 golubova pismonoša, šezdesetak ukrasnih rasa živine i plovki, prepelice, 15 ovaca, četiri koze, tri psa i pet mačaka šepure se po dvorištu Sanje i Danijela Stepanovića zvanog Kecman iz Bobova kod Svilajnca. Oni uživaju u svom carstvu životinja i nije im teško da više sati dnevno posvete njihovom hranjenju i čišćenju prostora u kome borave. Žive od poljoprivrede i Danijelove dodatne zarade od moleraja, ali im nikada nije žao što za ishranu i negu životinja i ptica izdvajaju prilično novca, niti da plate kvalitetnog goluba ili živinu.

- Obožavam golubove, jer sam pored pokojnog oca Dragiše počeo da ih čuvam još kada sam imao šest godina. Kad čovek nešto voli, ne pita za cenu. Iako nekada krečim po ceo dan, jedva čekam da dođem kući da ih vidim. Srećan sam dok ih gledam kako se jure i slušam kako guču, a najveće mi je zadovostvo kada mladima stavljam prsten. Jednostavno, "pustim mozak na ispašu", što bi rekao naš narod. Zaboravim na sve probleme. Dešava se da u golubarniku ostanem i do jedan sat iza ponoći - s mnogo žara priča Danijel o svojim ljubimcima i dodaje da ima najviše pismonoša u svilajnačkoj opštini.

Pročitajte još - Dva brata pronašla mir uz veru i golubove

U početku je, kaže, uzgajao visokoletače, a onda je zavoleo pismonoše. Ima mavijane, tikire, bozove, odnosno golubove u svakoj boji. Kada mu je prijatelj Dušan Jovanović iz Švajcarske poklonio dva para mulemana, od golubara iz Kikinde i Negotina kupio je još nekoliko parova da bi mogao da ih ukršta.

- Sada imam stotinak mulemana, rase koja je veoma tražena i skupa, jer se teško uzgajaju zato što su specifičniji i nežniji od drugih, pa je u Srbiji uzgaja samo desetak golubara. Oni su crveno-bele boje, a ja pokušavam da dobijem što krupnije i šarenije. Zavisno od uzrasta mogu da se prodaju od 25 do 500 evra. Počeo sam da "izvodim" i crno-bele golubove od para koji mi je prijatelj doneo iz Holandije - ponosno će naš sagovornik.

Njegova supruga Sanja, koja brine o golubovima kada Danijel nije kod kuće, kaže da najbitnija kvalitetna hrana. Ranije su se hranili kukuruzom, a sada mešanom hranom. Mladi ne bi mogli da napreduju bez granula. Bitno je i da se vakcinišu na vreme i da im se daju vitamini. Golubarstvo je skup hobi, ali se Stepanovići nadaju da će od ove godine da ih prodaju.

OSVOJILI 20 PEHARA

Stepanovići su od prošle godine počeli da uzgajaju i ukrasnu živinu. Imaju australorp, amrok, saseks i mis koke i crcavce, mutave plovke, a najponosniji su na patke rase kajuga. Jaja pataka mogu da se prodaju od 150 do 200 dinara, a mladi koštaju od 15 do 50 evra. Od ove godine Stepanovići će početi da prodaju mlade.

- Svako zadovoljstvo košta. Poslednje dve godine uzgajanje golubova, ukrasne živine i pataka bio nam je hobi, a nadamo se da ćemo za nekoliko godina od toga moći da živimo. Nadam se da ćemo moći dobro da ih prodamo, jer su za ovo kratko vreme na raznim takmičenjima osvojili 20 pehara - veli Danijel.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije