Obeležena 164. godišnjica rođenja Stevana Mokranjca (FOTO)

Novosti Online / S.M.Jovanović

petak, 10. 01. 2020. u 22:41

Обележена 164. годишњица рођења Стевана Мокрањца (ФОТО)

Nikola Jelačić , foto SMJ

Negotin obeležio 9. januar, dan rođenja Stevana Stojanovića Mokranjca i Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana
NEGOTIN – Negotin je ove godine obeležio 9. januar, dan rođenja Stevana Stojanovića Mokranjca i Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana. U smiraj devetog januarskog dana delegacije lokalne samouprave, festivala “Mokranjčevi dani”, negotinskog Doma kulture i drugih na kompozitorev spomenik u dvorištu njegove rodne kuće, položile su cveće. Svečanost je nastavljena u galeriji doma kulture rezanjem slavskog kolača.


- Negotin je jedan čudesan mali grad koji zaista dostojanstveno čuva uspomenu na svoje velike ljude, među njima, verujem najviše, na Stevana Mokranjca. Svi mi koji dolazimo sa raznih strana na ovo hodočašće i povodom Mokranjčevog rođendana i povodom “Mokranjčevih dana” osećamo ogromnu zahvalnost ovdašnjim ljudima koji tako istrajno prave ovaj ambijent, koji je sasvim jedinstven u Srbiji. Ne može ni jedan kompozitor u Srbiji da se pohvali da je na ovaj način čuvan i negovan, ali, verovatno, da ni jedan ne zaslužuje više od Mokranjca ovakvu pažnju- kaže muzikolog dr Sonja Marinković, selektorka “Mokranjčevih dana”.


Pročitajte još: "VASILIJE MOKRANjAC FEST": Sećanje na jednog od najznačajnijih srpskih kompozitora

U okviru proslave 164. godišnjice rođenja rodonačelnika srpske muzike promovisan je i 21. broj časopisa “Mokranjac” koji izlazi punih 20 godina. I ovaj broj je, istakla je dr Sonja Marinković, koja je sadržaj časopisa predstavila zajedno sa kolegom, muzikolog Stefanom Cvetkovićem, ostao veran svojim programskim načelima da sadržajima koje publikuje ostane na Mokranjčevom i tragu srpske muzike, ali i da neguje festival koji će ove jeseni po 55. put biti priređen u Negotinu.


Sonja Marinković i Stefan  Cvetković , foto SMJ

-Ime Stevana Mokranjca, baš kao i njegovo delo jesu besmrtni. Ovo je godišnjica rođenja Stevana Stojanovića Mokranjca. Negotinci s ponosom to rade već godinama. Ove godine ćemo imati i skroman jubilej od 55 godina neprekidnog trajanja festivala. Što se Mokranjčeve muzike tiče, kako svetovne, tako i duhovne, moram da kažem da je ona odavno iskoračila iz okvira Srbije, eks Jugoslavije i da se pronose svetom. Ove godine ćemo nastojati da Mokranjčevo delo nastaviti da negujemo, da imamo što veći broj horova koji će na stalnom repertoaru imati dela iz njegovog nevelikog, ali izuzetno bogatog i značajnog opusa – kaže Jovanka Stefanović-Stanojević, direktorka Doma kulture “Stevan Mokranjac”.

Promocija časopisa, foto SMJMini koncertom dela poznatih domaćih i svetskih kompozitora predstavio se i Nikola Jelačić, student četvrte godine Fakulteta muzičkih umetnosti u Beogradu u klasi gitare profesora Aleksandra Hadži-Đorđevića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije