ПРЕМИЈЕРНИ "Василије Мокрањац фест", посвећен једном од најзначајнијих српских композитора, одржава се до суботе у Београду. Манифестацију у Галерији САНУ, у четвртак у 18 часова, отварају најбољи млади неафирмисани пијанисти, који су изабрани на аудицији. На концерту ће наступити Олга Петровић, Тијана Церовић, Ксенија Вељовић, Милица Закић, Катарина Манчић и Коста Кнежевић. За три најуспешнија извођења клавирских дела Василија Мокрањца истоимена Фондација, која организује фестивал под покровитељством СОКОЈ-а, обезбедила је и новчане награде у укупном износу од 100.000 динара.

Друге вечери од 19 часова у Галерији "Артгет" у Културном центру Београда биће организован округли сто на тему стваралаштва Василија Мокрањца, чија дела су на концертним подијумима присутна изнимно и изоловано. Учесници разовора биће академици Дејан Деспић, Димитрије Стефановић, Иван Јевтић, Светислав Божић, као и Надежда Мосусова, Мелита Милин, Катарина Томашевић, Светлана Максимовић, Ивана Медић, Сандра Белић и Александра Мокрањац.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Музички великан из заборава


Фестивал ће бити затворен гала концертом 24. новембра у 19 часова у Свечаној сали Скупштине града Београда. На ревијалном концерту наступиће, поред награђених младих пијаниста, истакнути музички уметници из Србије и иностранства - пијанисткиње Рита Кинка, Биљана Горуновић, Ведрана Суботић, Јелена Ђајић Левајац, Ивана Медић, пијаниста Владимир Глигорић и Ратимир Мартиновић, виолиниста Мирослав Павловића и виолончелисткиња Сандра Белић.


МУЗИЧКА БАШТИНА АКАДЕМИКА

ВАСИЛИЈЕ Мокрањац (1923-1984), који се убраја у неколицину најзнаменитијих српских композитора 20. века, формално образовање стекао је на Музичкој академији у Београду, где је 1948. дипломирао клавир и композицију. У музичку баштину овог ствараоца, који је за дописног члана САНУ изабран 1967, а редовни постао 1976, убрајају се композиције клавирске, камерне и симфонијске музике, као и значајан број дела филмске и примењене музике.