NA Jerininom brdu iznad pećine Gradac, kod istoimenog sela na starom putu Kragujevac - Batočina, arheolozi Narodnog muzeja i Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kragujevca krajem prošle godine pronašli su više predmeta, među kojima je i ženska šnala iz praistorije. Takođe, pronađeni su i predmeti iz četvrtog, šestog i devetog veka, ekskluzivno za "Novosti" otkriva direktor Kulturnog centra "Dositej Obradović" u Batočini Dušan Popović.

On nije želeo da govori o detaljima dok se pronađeni predmeti ne obrade, ali nam je otkrio da je u planu da se uredi celo brdo, pod kojim je pećina Gradac, jedno od četiri zaštićena lokaliteta na teritoriji opštine Batočina.

- Planiramo da kupimo parcelu i da napravimo park u koji bismo postavili statue svega što je pronađeno u pećini, poput praistorijskog medveda, lisice i zuba mamuta, tako da bi posetioci mogli da vide šta je sve živelo u pećini kroz istoriju - kaže Popović. - U blizini su i ostaci Erićke vodenice iz 18. veka i reka Lepenica, što bi, smatramo, bilo zanimljiva celina za turiste. U svakom slučaju, veoma smo zahvalni Zavodu za zaštitu spomenika kulture i kustosu-arheologu Narodnog muzeja Kragujevac Igoru Đuroviću, koji su prošlog meseca završili arheološka iskopavanja, i zameniku predsednika SO Batočina Nenadu Miliću, koji je obezbedio novčana sredstva za njihov rad.


PROČITAJTE JOŠ: Tradicionalna manifestacija ljubitelja konja u Kraljevu: Božićni defile fijakera (FOTO)

Istoričar Marko Stanojević podseća da su arheološka i naučna istraživanja pećine Gradac potvrdila da je čovek od najstarijih vremena živeo na ovim prostorima. Pećina potiče iz doba paleolita i nastala je oko 25.000 godina pre nove ere. Predstavlja jedan od najstarijih lokaliteta u Srbiji i jedno od prvih mesta praživota u našoj državi.

- U njoj su nađeni jedini fosil kvartarnog čoveka na Balkanu, razni šiljci, dva ognjišta i sačuvani profili u čijim su stratumima bili ostaci životinjskog sveta tokom poslednjeg ledenog doba. U pećini je živela ljudska zajednica koja je brojala petnaestak članova, a sudeći po pronađenim kostima i kamenim alatkama, bili su nomadi i bavili su se lovom - podseća Stanojević.

Stanojević pokazuje Jerinino brdo


RANIJA OTKRIĆA

PRVA istraživanja ovog lokaliteta obavio je agronom iz Svilajnca Ivan Draškoci, koji je 1942. godine pronašao naušnicu i ogrlicu iz ranog srednjeg veka. Iskopavanja su vršena 1952. i 1967. godine. Na lokalitetima Jerininog i Donićkog brda pronađene su zanimljive fibule koje pripadaju kasnoj antičkoj umetnosti. Pronađeno je i dosta posuda različitog porekla, novac iz vremena Justinijana Prvog, kosti domaćih i divljih životinja i riba. Otkrivena je i crkva koja potiče iz ranog srednjeg veka. Na platou se nalaze grobovi, a ispod njega ostaci Erićke vodenice iz 18. veka.