Stiže investicija vredna čak 700 miliona evra: Gradi se najveći vetropark u Evropi

J. LEMAJIĆ

25. 12. 2019. u 14:40

Стиже инвестиција вредна чак 700 милиона евра: Гради се највећи ветропарк у Европи
Njegova snaga od 600 megavata moći da električnom energijom snabdeva pola miliona domaćinstava

U ataru subotičkog sela Čantavir gradiće se najveći vetropark u Evropi, čija će snaga od 600 megavata moći da električnom energijom snabdeva pola miliona domaćinstava.

Preduslov za to je izrada novog Plana detaljne regulacije za područje Čantavira, Verušića i Bikova koji je usvojen na poslednjem ovogodišnjem zasedanju Skupštine grada Subotice. Time su se stekli uslovi za izgradnju Vetroelektrane "Maestrale Ring", koja će biti, kako je najavljeno, najveća investicija u našoj zemlji, vredna čak 700 miliona evra.

Investitor je privredno društvo vetroelektrane "Maestrale Ring", čije je sedište u Beogradu, a osnivač akcionarsko društvo "Fintel Energija" koje pripada italijanskoj "Fintel Energija grupa S.p.a.".

Gradska vlast podržava ovu investiciju i poručuje da će sve uraditi što je u njenoj nadležnosti.

Pročitajte još - Treći vetropark u Srbiji snabdevaće 7.200 domaćinstava

- Izgradnja vetroelektrana dogovorena je na višem nivou vlasti, a na nama je da budemo efikasni i pripremimo sve što je neophodno da bi se ova investicija realizovala - poručio je gradonačelnik Bogdan Laban.

Plan detaljne regulacije za vetropark

Meštani jednog od najvećih subotičkih sela pozdravili su izgradnju vetroparkova u njihovom ataru, koja bi trebalo da počne za otprilike dve godine. Iako su još u toku ispitivanja, investitor će plaćati zakup poljoprivrednicima na čijim njivama će nići vetroelektrane.

- Izgradiće 75 kilometara puta posipanog kamenjem i to od postojećih letnjih puteva, tako da se neće morati da se asfaltiraju. Te puteve će koristiti i poljoprivrednici i izvođači radova. Pored toga tu je i ušteda energije, ali i ekonomska strana celog programa - smatra Mikloš Balaša iz Čantavira.

NA 10.800 HEKTARA

Vetroparkovi će se graditi na površini od 10.800 hektara, što je otprilike 15.000 fudbalskih igrališta. Reč je o vetroparku nalik onom koji je nedavno otvoren u Kovinu, ali skoro četiri puta jače snage.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije