Hoće da seku park zbog biblioteke: Valjevci ljuti zbog odluke nadležnih

B. Puzović

07. 12. 2019. u 08:38

Хоће да секу парк због библиотеке: Ваљевци љути због одлуке надлежних

Foto GU u Valjevu

Odluka odbornika lokalne skupštine uzburkala duhove u gradu na Kolubari. Svi se slažu da je novi hram knjige neophodan, ali gde?

ODBORNICI Skupštine grada u Valjevu su usvojili zaključak o tome da Gradsko veće pripremi inicijativu za početak izgradnje nove biblioteke u parku - na desnoj obali reke Kolubare, naspram Centra za kulturu - na lokaciji koja je urbanističkim planom za tu svrhu i predviđena.

Pročitajte još: Niška škola dobija i semafore

Početkom oktobra, naime, oni su poništili odluku da se Dom vojske u Valjevu ustupi na korišćenje matičnoj biblioteci "Ljubomir Nenadović" jer je u međuvremenu procenjeno da je isplativije prodati jedno od najlepših zdanja u gradu.

- Biblioteka je ustanova od nacionalnog značaja sa 150.000 knjiga, nedavno je obeležila vek i po postojanja, a nekada je po veličini bila treća čitaonica u Srbiji. Zato je, umesto sadašnjeg nefunkcionalnog prostora, potrebno izgraditi dovoljno veliki i savremeni objekat - obrazložio je predlog šef odborničke grupe SPS dr Ljubomir Pavić, a zaključak su prihvatili svi predstavnici vladajuće koalicije sa naprednjacima.

Pročitajte još: "Bahati prljaju naš grad": Komunalci kaznili 19 nesavesnih građana zbog nepropisnog odlaganja smeća

Jedan odbornik opozicije je bio protiv, a dvoje se uzdržalo od izjašnjavanja.

- Podržavam predlog da biblioteka dobije novu zgradu, ali sam protiv toga da bude izgrađena na ovoj lokaciji. Jer, u izveštaju Stručnog tima za smanjenje zagađenja vazduha na teritoriji grada je naglašeno i to da drveće ima značajnu ulogu, pa veću pažnju treba posvetiti održavanju parkova i sadnji novih stabala. Umesto toga, vlast u Valjevu namerava da uništi zelenu površinu koja predstavlja svojevrsna pluća grada, pa sugerišem da se razmotri mogućnost gradnje na nekoj drugoj lokaciji - naglasila je odbornik opozicione Stranke moderne Srbije Snežana Spajić.

Foto "Kolubarske.rs"

PETICIJA

NA Gradskom trgu u Valjevu je počelo potpisivanje peticije pod motom "Biblioteka da, ali ne diraj mi park", koje su organizovali opozicioni odbornici Snežana Spajić i Rafailo Mitrović iz Stranke moderne Srbije. I na ovaj način se od čelnika lokalne samouprave traži da izmeni odluku o tome da se nova bibilioteka gradi u parku.

URBANISTIČKI PLAN

- LOKACIJA na kojoj se trenutno nalazi park je urbanističkim planom opredeljena za novu zgradu biblioteke, taj akt je bio na javnoj raspravi i usvojio ga je raniji saziv gradskog parlamenta, pa je on obavezujući i za nas, i za Gradsko veće - objašnjava predsednik Skupštine grada Milorad Ilić (na slici), i naglašava da je jedino moguće pokrenuti inicijativu za promenu, a nipošto se samostalno upustiti u prekrajanje stručnog stava urbanista.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)