NADLEŽNI U ZRENjANINU TVRDE: Građani piju ispravnu vodu

B. GRUJIĆ

16. 09. 2019. u 07:11

НАДЛЕЖНИ У ЗРЕЊАНИНУ ТВРДЕ: Грађани пију исправну воду

Foto VIK

Kroz sistem zrenjaninskog vodovoda teče tečnost očišćena od otrovnog arsena. Podmiruju se kompletni kapacitet grada sa količinom od 200 litara u sekundi

POTPUNO ispravna voda, očišćena od otrovnog arsena, lagano se pušta u sistem gradskog vodovoda u Zrenjaninu, a rezultati svakodnevnih analiza su odlični.

- Od 2. septembra započeli smo kompletno snabdevanje grada prečišćenom vodom i od prvog dana su rezultati u skladu svih parametara i pravilnika o higijenskoj ispravnosti. Analize na dnevnom nivou rade "Zavod za javno zdravlje" u Zrenjaninu, JKP "Vodovod i kanalizacija" i mi - istakao je Nenad Obradović, direktor i vlasnik firme "Sinetek", koja je nakon prodaje 50% akcija izraelskoj kompaniji "Rimon" vlasnik 25% akcija," uz napomenu da je u sistem ugrađena kompletno nova oprema i najkvalitetnija oprema, eminentnih proizvođača iz EU.

- Sada isporučujemo vodu iz koje je odstranjen arsen i sve nečistoće. Podmirujemo kompletne kapacitete grada, i količine od 300 litara u sekundi. U septembru je inače najveća potrošnja. Ono što je karakteristično za Zrenjanin je i, nažalost, visoka noćna potrošnja, što govori o velikom gubitku u mreži. Ono što je bitno, na izlazu iz fabrike nama je i kvalitet i kvantitet u skladu sa propisima - naglasio je Obradović.

Advokat Oliver Zeveđi, pravni zastupnik "Zilio grupe", firme koja je investirala sredstva u izgradnju postrojenja za prečišćavanje vode, osvrnuo se na nedavno obelodanjenu krivičnu prijavu. Ona je podneta od strane jednog udruženja građana, protiv Nenada Obradovića i nekoliko gradskih funkcionera, zbog navodno počinjenog niza krivičnih dela u vezi sa vodosnabdevanjem grada i 100 miliona dinara za koliko je oštećen državni budžet.

Iz medija smo saznali za krivičnu prijavu i molimo nadležne organe da je što pre uzmu u razmatranje, da se to raščisti, jer nam nije prijatno ni kao kompaniji, ni kao ljudima, a da ne govorimo o tome da smo u osetljivoj fazi pregovora sa stranim investitorom, koji treba da dokapitalizuje preduzeće. Ovo je krivična prijava koja je prvo stigla u medije a tek onda u tužilaštvo. Ona je bez ikakvog osnova i zato tražimo hitno postupanje po njoj, jer nam nikako ne odgovara da ovo pitanje stoji otvoreno - naglasio je Zeveđi, uz osvrt na činjenicu da je u proteklom periodu kompanija isporučivala vodu u gradsku mrežu u vrednosti od 700.000 evra, bez naplaćivanja, što je proknjiženo, kao čist gubitak.


PROČITAJTE JOŠ - PREMIJERKA U FABRICI VODE U ZRENjANINU: Septembar poslednji rok


Finansirali smo sami preradu i isporuku prečišćene vode dok je njeno korišćenje i dalje bilo pod zabranom, počeli su i anuiteti za dug banci, a na sve to nam je sada stigla i krivična prijava od nekog udruženja - dodao je Zeveđi.

Nenad Obradović i Oliver Zeveđi Foto B.Grujić


Nenad Obradović, sa zadovoljstvom je istakao da je, osim početne potrošnje vode od 300 litara u sekundi, sada sve u normali i potrošnja vode je ispod 200 litara u sekundi i da su kvalitet i kvantitet u skladu sa zakonskim regulativama.


PROČITAJTE JOŠ - Zrenjaninci posle 15 godina piju ispravnu vodu


HEMIJSKE ANALIZE

- NEOPHODNO je šest uzastopnih hemijskih i bakterioloških analiza, da bismo konačno mogli da fakturišemo isporučene količine ispravne vode, četiri smo dobili i u roku od deset dana očekujemo rezultate još dve - dodao je Nenad Obradović, uz napomenu da će njegova kompanija početi da naplaćuje prečišćenu vodu po ceni od 28 evrocenti za kubik, kako je ugovorom predviđeno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)