NS: Više garaža uz pomoć koncesije

Z. GRUMIĆ

14. 09. 2019. u 17:21

НС: Више гаража уз помоћ концесије

Gradsko veće očekuje da koncesionar održi visok nivo usluga

Grad Novi Sad traži privatnog partnera za izgradnju većeg broja parkinga. Predlaže se koncesioni period od 40 godina. Vrednost objekata 42 miliona evra

DUGOGODIŠNjI problem nedostatka parkirališta u Novom Sadu, koji se rastom i napretkom grada sve više usložnjava, trebalo bi da značajno bude ublažen ostvarivanjem plana izgradnje javnih garaža na 12 novih lokacija.

Gradsko veće je u tom pogledu utvrdilo Predlog odluke o usvajanju Koncesionog akta za projektovanje, izgradnju, upravljanje i održavanje garaža, o kojem će se izjasniti Skupština grada na predstojećoj sednici 17. septembra.


PROČITAJTE JOŠ: Sporni stečaj i prodaja pogona

- Cilj ovog projekta je da se sa izabranim privatnim partnerom - koncesionarom zaključi ugovor o javno-privatnom partnerstvu, odnosno o koncesiji za ukupno 12 podzemnih i nadzemnih garaža na teritoriji grada - navedeno je u predloženom aktu, koji će se u utorak naći pred odbornicima.

Koncesionim aktom je predloženo da u Ulici Modene, u najstrožem centru grada, bude izgrađena podzemna dvoetažna garaža sa okvirnim kapacitetom od 100 automobila po etaži dok bi na uglu ulica Uspenske i Šafarikove "nikla" nadzemna garaža od pet etaža, za ukupno 350 vozila.

Kod zgrade Skupštine Vojvodine planirane su dve podzemne garažne etaže za ukupno 180 automobila a oko 200 vozila treba da primi buduća podzemna garaža na Trgu republike. Nadzemni objekat u Ulici Branimira Ćosića imaće pet etaža sa po 90 parking mesta a onaj istog tipa kod Železničke stanice predviđen je za 160 automobila na dve etaže.

Foto D. Dozet


Na Bulevaru Evrope predviđene su lokacije novih podzemnih garaža u Ulici Veselina Masleše, između ulica Janka Veselinovića i Hadži Ruvimove i Kornelija Stankovića i Janka Veselinovića sa ukupno 570 parking mesta po etaži, dok je će u Ulici Bate Brkića, u četiri bloka, biti izgrađene četiri poluukopane garaže sa ukupno oko 200 garažnih mesta.

PARKING SERVIS PLANIRANO je da već izgrađene javne garaže i ulična parkirališta u Novom Sadu ostanu u nadležnosti JKP "Parking servis".

Ukoliko uspešno bude ostvaren planirani koncesioni postupak, odnosno zaključen ugovor o javno-privatnom partnerstvu u tom velikom poslu, koncesionar će biti dužan da za vreme trajanja ugovora održi visok i stručan nivo kvaliteta usluga.

- Imajući u vidu da je potrebno da projekat donese razuman povrat (investicije) privatnom partneru, predloženo je da se koncesija dodeli na 40 godina po početku operacija, odnosno na ukupno 43 godine, računajući period projektovanja i izgradnje - precizira predlagač.

PROČITAJTE JOŠ: Novi Sad: Dobra poruka za ulagače

FINANSIJE

UKUPNI iznos projektovanja i izgradnje javnih garaža na svih 12 lokacija u gradu planiran je na 42 miliona evra. - Privatni partner biće obavezan da plaća koncesionu naknadu u visini od deset procenata poslovnih prihoda garaža u užem gradskom jezgru, odnosno pet odsto za lokacije dalje od centra grada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije