РАДНИЦИ некадашње фабрике пластифицираног лима "Интерлеминд" траже ревизију судског поступка који се води пред лесковачким Привредним судом током којег би, као мањински акционари, били укључени у одлуке које се тичу судбине њихове некадашње фирме.

Око 120 запослених потражује више од 50 милиона динара на име заосталих зарада, које им нису исплаћене ни када је део предузећа продат страном инвеститору. Тврде да стечајни управник не одговара на њихове позиве, а њих занима када ће добити плате које су зарадили, јер знају да новца има.

"Интерлеминд" је приватизован 2005, али је осам година касније бугарски инвеститор Валентин Захаријев, након што је саградио нову фабрику изолационих сендвич панела, "одустао" од овог посла, а радницима остао дужан 16 зарада.

Непуне две године касније у предузећу је уведен стечај, а власник дела његове имовине 2017, за 4,3 милиона евра, постала је компанија "Терастил" из Румуније.


ПРОЧИТАЈТЕ И:За рачуне дуг већи од 100 милиона


Радници страхују да се припрема распродаја и преостале имовине, која се наводно припрема кроз поделу земљишта на пет парцела. Овај процес неће бити могућ без сагласности државе и локалне самоуправе, па запослени, уз подршку и појединих одборника Скупштине града, апелују на надлежне да не дозволе "нове незаконитости, јер ни бројне досадашње пропусте нико није санкционисао".


ПОДРШКА РАДНИЦИМА

КОНФЕРЕНЦИЈА за новинаре радника "Интерлеминда" одржана је у просторијама Демократске странке, а подршку захтевима радника пружио је и Живојин Стефановић, који је рекао да је и као некадашњи представник органа локалне самоуправе заступао интересе радника. Стефановић је апеловао на оне који сада имају одговорност "да дебело обрате пажњу на то шта ће се са овом фирмом дешавати убудуће".