Leskovac: Vozni park za javnu higijenu

I. MITIĆ

29. 07. 2019. u 14:31

Лесковац: Возни парк за јавну хигијену

Foto GU u Leskovcu

Neobično predstavljanje napretka leskovačkih komunalnih preduzeća. Gradonačelnik Cvetanović najavljuje nova ulaganja

ČETIRI leskovačka komunalna preduzeća koja brinu o uređenju i čišćenju javnih površina su odlučila da sugrađanima i praktično pokažu na šta se troši njihov novac, pa je na delu obilaznice oko grada na Veternici nedavno organizovana svojevrsna revija kamiona za odvoz smeća, kipera, cisterni, čistilica, dostavnih vozila, utovarivača, traktora i kosilica - gotovo svega što je kupljeno tokom poslednjih nekoliko godina.

Na jednom mestu je bilo parkirano i prikazano više od 30 vozila specijalne namene, a za nabavku 22 najnovija primerka je iz budžeta lokalne samouprave izdvojeno ukupno 156,8 miliona dinara.

- Komunalna preduzeća su sada potpuno stavljena u službu građana. Mnogo se radilo na njihovom opremanju, s obzirom na to da su raspolagala mašinama starim od 30 do 50 godina, pa nije ni bilo realno očekivati efikasnije održavanje higijene. Sada zaposleni imaju sve uslove da poverene poslove obavljaju na najvišem mogućem nivou - istakao je gradonačelnik Goran Cvetanović.

Nova oprema, dakle, olakšava posao preduzećima iz Leskovca i Grdelice, te JP "Vodovod", ali prvi čovek Leskovca smatra još ima prostora za poboljšanje kvaliteta komunalnih usluga, pa najavljuje dalje jačanje ovog sektora. Naravno, neophodna je i finansijska konsolidacija. JKP "Komunalac" više nema neisplaćenih, odnosno zaostalih zarada, pozitivno posluju "Vodovod" i "Toplana", dok JKP "Grdelica" ide putem ispunjavanja svih svojih obaveza.

Pročitajte još: Leskovac: Oporavak uz smanjenje broja radnika

I, upravo je pomenuti "Komunalac" izložio najnoviju mašinu - kamion kiper vredan gotovo osam miliona dinara - koji će biti korišćen ne samo za odvoženje komunalnog otpada, već i uklanjanje snega i leda sa javnih gradskih površina tokom zimske sezone.

Poslednjih nekoliko godina je zabeležen i svojevrsni preporod grdeličkih komunalaca koji su dobili šest novih mašina bez kojih, kako je naglašeno, ne bi mogli da obavljaju nijednu od poverenih delatnosti.

"POR VERNER I VEBER"

LOKALNA samouprava u Leskovcu o prikupljanju i deponovanju smeća brine kroz dugogodišnje javno-privato partnerstvo sa austrijskom kompanijom "Por Verner i Veber" koja je - na svojevrsnom sajmu komunalne mehanizacije predstavila devet novih kamiona čija vrednost premašuje milion i 130.000 evra. Ova firma, inače, raspolaže sa još sedam takvih vozila, a direktor Srđan Nisić ističe da njihovi radnici u tri smene mesečno prikupe oko 3.500 tona smeća. Zato će, već do kraja godine, "Por Verner i Veber" u nabavku mašine za pranje kontejnera uložiti oko 400.000 evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije