IŽIVLjAVANjE NAD SRBIMA: Uništeno više od 20 nadgrobnih spomenika u Lipljanu (FOTO)

D. Zečević

13. 07. 2019. u 18:15

ИЖИВЉАВАЊЕ НАД СРБИМА: Уништено више од 20 надгробних споменика у Липљану (ФОТО)

Polomljeni spomenik u Lipljanu, foto D.Zečević

U noći između petka i subote, nepoznati vandali polomili su, porušili i uništili više od 20 nadgrobnih spomenika na pravoslavnom groblju u Lipljanu
U noći između petka i subote, nepoznati vandali polomili su, porušili i uništili više od 20 nadgrobnih spomenika na pravoslavnom groblju u Lipljanu.

Prema rečima Zlatka Lazića, predsedika Privemenog organa opštine Lipljan oskrnavljene su 23 nadgrobne ploče što je, kako opominje, još jedan vandalski čin i atak na srpski narod i srpske grobove.

- Osim što je još jedan vid pritisaka na preostale Srbe u opštini Lipljan u pitanju je i čin nekulture i gnusan atak na naše i naše pretke - ističe Lazić ukazujući nadu da će policija ovoga puta pronađi vandale.


Pročitajte još - Srušeno još srpskih spomenika

On dodaje da je od dolaska međunaordne zajednice na KiM ovo pravoslavno groblje je više puta bilo na meti vandala a rušenje više od 20 srpskih nadgrobnih spomenika u Lipljanu, osudila je Kancelarija za KiM iz koje ističu da rušenje spomenika pokazuje da je ideologija mržnje i dalje sveprisutna među separatistima, ali i da je šovinističko orgijanje na Kosovu i Metohiji činjenica koja nikoga na zapadu ne uzbuđuje, jer to su samo srpski grobovi!

Polomljeni nadgrobni spomenici, foto D.Zečević


- Da su bilo gde u Evropi u aktu šovinističke mržnje uništeni bilo čiji nadgrobni spomenici, to bi bila svetska vest, emitovana u prvim minutima informativnih emisija globalnih TV mreža, međutim Lipljan kao da nije u Evropi, a srpski pokojnici kao da nemaju pravo na miran počinak kao pokojnici drugih evropskih nacija.- ukazuje se u saopštenju, a iz Kancelarije poručuju i da mržnja koja nekažnjeno buja, bez odgovora i osude, obično na kraju pronađe i živu metu, i zato kultura rušenja i uništenja mora biti tretirana onako kako se tretira i u ostalim delovima Evrope - "jasnom osudom i odlučnom reakcijom".

foto D.Zečević


Istovremeno, iz Kancelarije za KiM ističu da će ovaj strašan i za svaku osudu incident će eventualno biti zabeležen u nekom od brojnih međunarodnih izveštaja, i to verovatno samo u fusnoti ispod zaključka "da na samoproglašenom Kosovu cvetaju mir, ljubav i demokratija".

foto D.Zečević

- Spaljene crkve i manastiri, uzurpirana imanja, porušeni spomenici i prekopani grobovi, jesu prava slika društvene stvarnosti na samoproglašenom Kosovu, i svako ko to negira jeste saučesnik u tihom kontinuiranom pogromu koji se godinama odvija nad srpskim narodom i hrišćanskim nasleđem na samoproglašenom Kosovu -opominje Kancelarija u saopštenju.

foto D.Zečević


Takođe i predsednik opštine Gračanica Srđan Popović najoštrije osuđuje rušenje preko dvadeset nadgrobnih spomenika na pravoslavnom groblju u Lipljanu i od nadležnih traži detaljnu istragu i pronalaženje odgovornih.

foto D.Zečević


- Ovakvi incidenti vraću nas u prošlost i ne doprinese stabilizaciji i sveukupnom miru i izgradnji poverenja. Etnička, verska i kulturna različitost su visoke društvene vrednosti koje moramo poštovati.
Rušenje nadgrobnih spomenika na pravoslavnom groblju u Lipljanu predstavlja vandalizam koji je neprimeren savremenoj civilizaciji, a koji se nažalost ponavlja već dve decenije - istakao je Popović i dodao da su ovi postupci za svaku osudu i u suprotnosti sa srpskim nastojanjima ka izgradnji mirnog i boljeg života za sve građane na Kosovu i Metohiji.


foto D.Zečević


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Bambi

13.07.2019. 19:56

Koliki covek treba da bude smrad i kakvo mu je bedno kucno vaspitanje da bi porusio neciji grobni beleg bez obzira ciji je.

Sever

13.07.2019. 23:02

@Bambi - A mi njihovo u severnoj Mitrovici nismo rukom dotakli. To govori o nama, civilizovani i normalni, za razliku od njih, divljka.

Aberdar

13.07.2019. 19:56

Ne postoji ni jedan narod na planeti koji nema neku vrstu strahopoštovanja prema mrtvima Šiptari su jedini koji vrše nuždu po grobovima! Nikakve budućnosti oni nemaju!

Sever

13.07.2019. 23:00

@Aberdar - To nisu ljudi, ne bih ih nazvaka ni zivotinjama. Primitivni, bedni divljaci. Pa sa njima nema zivota, nema razgovora, nema dogovoro. Nista nema.

Bonaparta

13.07.2019. 22:33

Šta očekujete od divljaka i šumskih građana?? Ti divljaci su jos uvek u kamenom dobu. Mogu oni da obuku 100 lister odela, ali mozak ne mogu da obuku u lister odelo i postanu genijalci i intelektualci.

Груја

13.07.2019. 23:39

Искалити бес на мермерној плочи је знак да сте бедна кукавица!!!!

Dragana

14.07.2019. 16:59

Ja ne nam šta treba ova divlja borda da uradi da bi Srbija povukla i jedan potez.