MORAVSKI KORIDOR: Potpisuje se 2.100 rešenja, građevinska dozvola za dva meseca

S. Babović

22. 04. 2019. u 13:59

Počela eksproprijacija zemljišta na teritoriji Kruševca gde će prolaziti budući Moravski koridor-autoput Pojate-Preljina

МОРАВСКИ КОРИДОР: Потписује се 2.100 решења, грађевинска дозвола за два месеца

Foto S. Babović

UKRUŠEVCU je otpočela ekproprijacija zemljišta na teritoriji grada gde će proći Moravski koridor. Prvih 30 rešenja već je potpisano sa vlasnicima zemljišta, a očekuje se da samo na tzv.deonici 1 budućeg autoputa Pojate-Preljina bude izdato 2.100 rešenja o eksproprijaciji.Budući autoput,koji povezuje centralne delove Srbije sa koridorima 10 i 11 jedan je od najznačajniijih infrastrukturnih projekata koji će se realizovati u skorije vreme.

Koridor će povezivati sva veća naselja u regionu - Ćićevac, Stalać, Kruševac, Trstenik, Vrnjačku Banju, Kraljevo i Čačak.

-Budući koridor biće dužine 110 km, sastavljen od tri deonice- predočava Aleksandar Senić, direktor Sektora za izgradnju Koridora Srbije.-U Kruševcu će se završiti prva deonice od 27.8 km, od petlje Pojate do petlje Kruševac-Zapad. Projektna dokumentacija je pri kraju, projektant je CIP. Po završetku eksprprijacije i dobijanja građevinske dozvole, moći ćemo da otpočnemo sa radom.Procenjujem da će građevinska dozvola biti izdata u naredna dva meseca.

Senić napominje da Poreska uprava za grad Kruševac dala procenu vrednosti kvadratnog metra poljoprivrednog zemljišta na 200 dinara, ali da će posebno biti tretirani svi objekti koji će biti predmet eksproprijacije, zemljišta sa zasadima i parcele građevinskom rejonu. Građevinski radovi bi trebalo da traju dve godine.

Projekat još uvek radi CIP, a očekuje se i izbor glavnog izvođača. Procenjena vrednostcelog koridora je za sada 800 miliona evra.

- Postoje pregovori sa dve kompanije, pregovore vodi radni tim Vlade Republike Srbije – iznosi Aleksandar Senić, dodajući da očekuje da će glavni izvođač radova biti poznat u skorije vreme. - Osim samog auto-puta svakako će biti regulisano korito reke Morave. Postoje nedoumice oko toga na koji način odbraniti autoput i učiniti ga bezbednim u slučaju poplava i neželjenih situacija.


Gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović napominje da je autoput izuzetno važan za grad u privrednom i razvojnom smislu.Dodaje da se nadležnom ministarstvu prosleđuju podaci o kapacitetima lokalne građevinske operative.

-Ovih dana završićemo svu papirologiju i ono što je potrebno da bi se zemljište i eksproprijacija uradila za buduću trasu autoputa – iznosi gradonačelnica Jasmina Palurović. - Radi se o dve katastarske opštine, KO Bivolje i KO Lazarica.Građani će u narednim danima potpisivati eksproprijaciju i poravnjanja i u narednom periodu očekujemo početak gradnje.

Da je ideja o auto-putu dobra za grad kako bi se povezao sa drugim delovima zemlje smatraju i vlasnici ekspropriisanog zemljišta.

-Ekspropriiše mi se deo parcele, jer je deo ranije uzet za postojeći put-objašnjava Radomir Miletić, vlasnik parcele od 7,5 ari. - Zadovoljan sam, potpisali smo sve potrebne ugovore. To je ukupno 140.000 za svih sedam ari, a parcela je na delu gde počinje postojeća stara petlja.


Radomir Miletić

Pročitajte još - Moravski koridor po meri Kineza

Biljana Mihajlović koja je potpisala rešenje za 25 kvadratnih metara kaže da je važno što će koridor praktično ukloniti oko 20-ak deponija.


Biljana Mihajlović

-Pre 25 godina mi je parcela od 81 ara ekspropriisano 55 ari, sada sleduje nadoknada za 16,5 ari, a parcela mi se nalazi po dužini puta, postojeći put već prolazi preko dela moje parcele već 20-ak godina -navodi Vukoman Živković.-Jedva čekam da se to uradi i sredi, jer tamo je strašna deponija.


Vukoman Živković

PROJEKAT

NOSILAC projekta Moravskog koridora Pojate-Preljina je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture,koji je pored JP “Putevi Srbije” i investitor.Izgradnja koridora počinje upravo u Kruševcu, gde su se u ponedeljak sa zainteresovanim građnima i predstavnicima mesnih zajednica,sastali predstavnici grada i JP Koridori Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije