PUTNA infrastruktura je jedna od najatraktivnijih oblasti za kineske investicije, a Moravski koridor - na trasi od Pojata do Preljine, čija se izgradnja godinama najavljuje - mogao bi da bude jedan od njih.

Kako je istako ambasador NR Kine u Srbiji Li Mančang, koji je predvodio visoku privrednu delegaciju svoje zemlje u poseti Gradskoj upravi i kruševačkim fabrikama, uspostavljen je prvi zvanični kontakt, a kompanije sa Dalekog istoka su izrazile želju za povezivanjem koridora 11 i 10, te nude saradnju u oblastima energetske efikasnosti i turizma.

Posle sadržajnih razgovora u Gradskoj upravi, gosti su boravili u fabrici "Rubin", asfaltnoj bazi kompanije "Tehnogradnja" i u Fabrici maziva.

- Samo je "Hestil" u Smederevo lane uložio oko 130, a ove godine će još 120 miliona dolara. Ukupna kineska ulaganja u Srbiju dosad iznose gotovo tri milijarde dolara, a interesovanja ima i za RTB "Bor", i za aerodrom "Nikola Tesla" - naglasio je ambasador Li Mančang.

Među predstavnicima kompanija koje su posetile Kruševac su bili predstavnici "Hestila", Kineske banke, CBC kompanije za izgradnju puteva i više velikih korporacija koje se bave modernim tehnologijama, proizvodnjom električne energije, železničkom infrastrukturom...

- Kruševac ima potpisanu Povelju o saradnji sa gradom Šan Jang, čiji bi predstavnici u maju trebalo da nam dođu u posetu, pa da uspostavimo privrednu, kulturnu i sportsku saradnju - zaključio je gradonačelnik Dragi Nestorović.

Susret u sedištu lokalne samouprave,Foto S.Babović

PRIJATELj

SASTANAK u Gradskoj upravi je - kao prijatelj ambasadora - otvorio Bratislav Gašić koji se saglasio sa procenom da je povezivanje koridora 10 i 11, u dužini od 112 kilometara, jedan od prioriteta, ali i istakao da kineskim partnerima mogu biti interesantni i poslovi sa namenskom proizvodnjom u "Trajalu".

URUČENA NAGRADA

PRE dve godine ambasador Li Mančang je postao laureat priznanja pod imenom "Kapetan Miša Anastasijević", koje su u Kruševcu, na regionalnom nivou, organizovali agencija "Medija invent" iz Novog Sada, univerziteti iz tog grada i Beograda, te Regionalna privredna komora. Priznanje za "prijateljske veze i unapređenje privredne saradnje" mu je, međutim, uručeno tek prilikom ove posete, u Ribarskoj Banji.