Novi Sad: Zbog nemara gube glavu

Z. GRUMIĆ

06. 03. 2019. u 07:55

Samostalni sidikat Novog Sada traži bezbednije uslove rada na gradilištima. Ako je nebezbedno, radnici mogu da odbiju posao i prijave poslodavca inspekciji

Нови Сад: Због немара губе главу

Foto Tanjug

DVA smrtna slučaja na novosadskim gradilištima u protekla nepuna dva meseca aktuelizovala su apele sindikata, drugih organizacija i institucija, kao i pojedinaca da nadležni učine sve kako bi sigurnost i bezbednost zaposlenih bile dovedene na najviši nivo.

Povodom pogibije mladog inženjera na gradilištu u Novom Sadu, kao i nedavnog stradanja građevinskog radnika angažovanog na izgradnji "Pupinove palate", Savez samostalnih sindikata Grada Novog Sada i opština su zatražili od poslodavaca da povećaju bezbednost na radu.

- Još jednom tražimo od poslodavaca da ulažu u bezbednost i zdravlje svojih radnika, jer to nije trošak, već investicija. Da država, preko inspekcijskih službi, pojača kontrolu gradilišta i da se što pre pristupi formiranju odbora za bezbednost i zdravlje na radu - navodi taj sindikat, i istovremeno podseća da je 2019. proglašena za godinu bezbednosti i zdravlja na radu.

I predsednik Sindikata građevinara Novog Sada Josip Modić ponovo je apelovao, kako na poslodavce i državne institucije, tako i na same radnike, da povedu više računa o sigurnosti.

- Ima nesavesnih poslodavaca koji ne ispunjavaju osnovne elemente zaštite zaposlenih, od toga da drže neprijavljene radnike, da nemaju neophodni akt o proceni rizika na radnom mestu, kao ni lice zaduženo za bezbednost radnika na radu - kaže Modić za "Novosti", napominjući da te propise najčešće krše manje građevinske firme, dok oni veliki poslodavci u građevinskoj industriji uglavnom vode računa o bezbednosti zaposlenih. Ali se i na njihovim gradilištima dogode nesreće s fatalnim ishodom.

Gradilište "Pupinove palate" u Novom Sadu Foto LJ. P.

Modić apeluje na radnike da iskoriste zakonom utvrđena prava, da odbiju da rade ako uslovi nisu bezbedni i da prijave poslodavca nadležnoj inspekciji ili sindikatu.

- Mi ćemo u njihovo ime uputiti prijavu inspekciji. Moramo svi zajedno da stanemo na kraj nebezbednom radu.


Prvi čovek Sindikata građevinaca napominje i da ima dosta slučajeva kada se radnici ne pridržavaju propisa o zaštiti, da ne nose zaštitnu opremu ili ne vode dovoljno računa o svojoj bezbednosti, iako su im uslovi za to obezbeđeni. Stoga i na njih apeluje da budu oprezniji i da povedu više računa o sopstvenoj bezbednosti na radu, a time i o sigurnosti svojih porodica.


SAVET PROTIV SIVE ZONE

SINDIKAT je zatražio od Grada da oformi savet za borbu protiv sive zone i rada na crno, kao i za podršku građevinskoj industriji.

- Očekujemo da to telo uskoro bude formirano i da sa svoje strane doprinese povećanju bezbednosti na radu - kaže Modić.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije