Selo živi ako ima školu

Z. GRUMIĆ

25. 02. 2019. u 09:20

Село живи ако има школу

Učenici u Bukovcu na školskoj priredbi - Foto Lična arhiva

Grad Novi Sad odlučio da sačuva od gašenja četiri prigradske obrazovne ustanove. Đaci u Bukovcu, Begeču, Stepanovićevu i Šangaju ostaju u svojim klupama

BUDUĆI da je pronađen odgovarajući model po kojem javne osnovne škole mogu da nastave rad iako imaju manji broj učenika i odeljenja od zakonskog minimuma, školsko zvono čuće se i ubuduće u četiri sela ili prigradska naselja na teritoriji Grada Novog Sada.

Tako će, uprkos preporuci Ministarstva prosvete da škole u Bukovcu, Begeču, Stepanovićevu i Šangaju budu ugašene jer ne ispunjavaju kriterijum da kao posebna ustanova moraju imati najmanje 480 učenika i 16 odeljenja, đaci i nastavnici ostati tu gde jesu, što je potvrđeno i odgovarajućom odlukom usvojenom na minuloj sednici Skupštine grada.

Pročitajte još: Rumenka: Novi Sad obnavlja svoja naselja

- Smatramo da đaci iz Bukovca ne mogu da putuju u Petrovaradin ili da oni iz Stepanovićeva idu u Rumenku u školu. Naša je odluka da te škole ostanu u mestima gde jesu, odnosno da ostanu samostalne - decidiran je tim povodom bio zamenik gradonačelnika Srđan Kružević.

On podsetio na činjenicu da Novi Sad ima pozitivan prirodni priraštaj i naglasio da stoga Grad treba stalno da nadograđuje i gradi škole na svojoj teritoriji a ne da se one gase.

- Mesto živi ako ima školu, jer se u njoj organizuju i mnoge kulturne manifestacije i druga dešavanja u koja su uključeni roditelji i ostali meštani. Selo bez škole kao da i nije selo - kaže za "Novosti" Milanka Deman, direktorka OŠ "22. avgust" u Bukovcu, ističući da ta odluka Grada mnogo znači ne samo učenicima i nastavnicima nego svima u Bukovcu.

Direktorka napominje da bi njihova lepo uređena škola, koja trenutno ima 370 učenika raspoređenih u 14 odeljenja od prvog do osmog razreda, zahvaljujući dobrim uslovima i kapacitetima mogla da pod svoj krov primi i đake iz drugih mesta.

Pročitajte još: MAČVANSKA MITROVICA: Nova škola čuva selo

- U skladu s mogućnostima obnavljamo školsku zgradu, pa je tako u toku remontovanje kotlarnice, kako bismo zadovoljili uslove energetske efikasnosti, a kroz određene programe razvijamo i duh preduzetništva kod naših učenika, što je takođe u skladu sa preporukama resornog ministarstva - napominje direktorka ističući folklorne manifestacije, kao i festivale "Melodija jezika" i "Čovek i priroda" koje u školi okupe mnogobrojne meštane i goste.

KRITERIJUMI

ŠKOLA u Bukovcu, OŠ "Veljko Petrović" u Begeču, OŠ "Aleksa Šantić" u Stepanovićevu i OŠ "Veljko Vlahović" u Šangaju, "opstale" su jer na udaljenosti od dva kilometra nema druge osnovnoškolske obrazovne ustanove.

- To je jedan od kriterijuma za osnivanje i rad javnih osnovnih škola, koje imaju manje od 480 đaka i 16 odeljenja. Drugi je da se nastava izvodi na jeziku i pismu nacionalne manjine, odnosno dvojezično, na jeziku manjine i na srpskom - objašnjavaju nadležni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)